Składniki
Ciasto:
6 szklanek mąki
6 łyżek oleju
3 /4 szklanki mleka
3 /4 szklanki letniej wody
10 dag drożdży
1 czubata łyżeczka soli
Farsz:
1,5 kg kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów
1 kostka bulionu grzybowego
3 cebuleliść laurowy
pieprz
Sposób wykonania
Farsz
Grzyby płuczemy i moczymy. Kapustę przekładamy do garnka. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, do cebulki dodajemy posiekane grzyby, chwilę smażymy i całość wrzucamy do kapusty. Dodajemy kostkę bulionową, listek laurowy i pieprz do smaku oraz część wody pozostałą z moczenia grzybów. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sicie i siekamy.
Ciasto
Do miseczki kruszymy drożdże i zalewamy je mlekiem z wodą. Mąkę i sól wsypujemy do miski, dolewamy olej oraz rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki, układać na nim farsz i formować pękate pierożki lub bułeczki; odstawić do wyrośnięcia. Można też posmarować roztrzepanym jajkiem, będą wtedy rumiane i świecące. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 15 min.
krystynapolok777