Bułeczki z kapustą i grzybami do barszczu .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Ciasto:

 

6 szklanek mąki

 

6 łyżek oleju

 

3 /4 szklanki mleka

 

3 /4 szklanki letniej wody

 

10 dag drożdży

 

1 czubata łyżeczka soli

 

Farsz:

 

1,5 kg kiszonej kapusty

 

10 dag suszonych grzybów

 

1 kostka bulionu grzybowego

 

3 cebuleliść laurowy

 

pieprz

 

Sposób wykonania

 

Farsz

 

Grzyby płuczemy i moczymy. Kapustę przekładamy do garnka. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, do cebulki dodajemy posiekane grzyby, chwilę smażymy i całość wrzucamy do kapusty. Dodajemy kostkę bulionową, listek laurowy i pieprz do smaku oraz część wody pozostałą z moczenia grzybów. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sicie i siekamy.

 

Ciasto

 

Do miseczki kruszymy drożdże i zalewamy je mlekiem z wodą. Mąkę i sól wsypujemy do miski, dolewamy olej oraz rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki, układać na nim farsz i formować pękate pierożki lub bułeczki; odstawić do wyrośnięcia. Można też posmarować roztrzepanym jajkiem, będą wtedy rumiane i świecące. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 15 min. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin