Śledź w sosie chrzanowym z rodzynkami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

chrzan - 2- 3 łyżki

 

cukier - do smaku

 

gęsta śmietana - 1 kubek

 

jajka na twardo - 2 sztuki

 

jogurt - 1 kubek

 

majonez - 3 łyżki

 

matiasy - 6- 8 szt

 

pęczek zielonej pietruszki - 1 sztuka

 

pieprz czarny - 1 do smaku

 

rodzynki - 1 garście

 

sok z połówki cytryny - 1 sztuka

 

sól - 1 do smaku

 

Wykonanie

 

Filety opłukać i osuszyć. Rodzynki wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, odsączyć, ostudzić. Posiekać jajka i umytą osuszoną pietruszkę.

 

Wymieszać śmietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem.

 

Wsypać jajka, pietruszkę i rodzynki. Doprawić do smaku solom, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

 

Filety pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, ładnie je poukładać na półmisku i zalać sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin