Zupa grzybowa z kluseczkami gryczanymi .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

•  30 dag świeżych maślaków

 

•  2 średnie cebule

 

•  0,3 litra śmietany 18%

 

•  mała torebka kaszy gryczanej

 

•  jajko

 

•  mąka

 

•  olej, sól, świeżo mielony pieprz, woda

 

Etapy przygotowania

 

1.  Maślaki oczyścić, kapelusze większe przekroić na pół, nóżki w talarki. Zacząć dusić na min ilości wody, uważać żeby nie przypalić.

   

2.  Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać do grzybów.

   

3.  Grzyby zaciągnąć śmietaną i dusić aż zmiękną. Ostudzić i zmiksować na gładki krem.

   

4.  Ugotować kaszę do miękkości, az będzie się nawet nieco kleić. Przełożyć do miski, wymieszać z jajkiem i mąką aż powstanie dość gładka masa. Łyżką formować kluseczki, kłaść na dnie talerzy do zupy. Zalać podgrzanym kremem grzybowym. Udekorować gałązką świeżego majeranku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin