SKŁADNIKI
1 średni karp
1/2 kg lina, okonia i płoci
2 łyżki smalcu
2 cebule
2 ostre papryki
2 łagodne, białe papryki
3 pomidory
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ryby sprawić, opłukać. Karpia pokroić. Natrzeć solą. W głębokim, żeliwnym rondlu rozgrzać smalec. Podsmażyć na nim poszatkowaną cebulę i ostrą paprykę. Następnie wrzucić ryby razem z ośćmi i głowami. Zalać wodą. Dodać słodką paprykę. Posolić. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Potrząsać kociołkiem tak, by zupa się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać obrane ze skóry pomidory. Kiedy się rozpadną, zupę przetrzeć. Dodać trochę wody. Przelać z powrotem do kociołka. Zagotować. Wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz i kawałki karpia. Gotować jeszcze około 7 minut.
krystynapolok777