Łamańce z bakaliami i miodowym sosem.doc

(0 KB) Pobierz

Składniki

 

25 dag mąki,

 

2 jajka,

 

10 dag rodzynków,

 

10 dag posiekanych migdałów,

 

20 dag płynnego miodu,

 

1 łyżka maku,

 

2 gożdziki,

 

szczypta cynamonu,

 

sól.

 

Sposób wykonania

 

Z mąki, jajek, odrobiny soli i niedużej ilości gorącej wody wyrobić gładkie ciasto makaronowe. Rozwałkować je na cienkie placki, pozostawić do wyschnięcia.

 

Suche placki połamać na nieregularne kawałki, ugotować w lekko osolonym wrzątku. Miód zagotować z bakaliami i przyprawami. Dodać do osączonych łamńców makaronowych, wymieszać.

 

Przełożyć do salaterki, przed podaniem po wierzchu posypać makiem. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin