Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

6 płatów śledziowych a la matjas,

 

3 nieduże ogórki kiszone,

 

2 średnie cebule,

 

1 twarde jabłko,

 

10 dag zielonego groszku konserwowego,

 

100 ml gęstej kwaśnej śmietany,

 

50 ml majonezu.

 

Wykonanie

 

Śledzie wymoczyć przez 2 godz w zimnej wodzie. Osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na 3-4 cm kawałki.

 

Ogórki i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę.

 

Powyższe składniki połączyć, dodać osączony z zalewy groszek i majonez wymieszany ze śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Odstawić w chłodne miejsce na min 2 godz. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin