Śledź wigilijny pomidorowy.doc

(0 KB) Pobierz

Składniki

 

6 płatów śledziowych solonych

 

3-4 cebule

 

olej

 

3-4 łyżki miodu

 

2 małe kocentraty pomidorowe

 

1/2 szklanki wody

 

ewentualnie garść rodzynkek

 

Sposób przygotowania

 

Śledzie moczyć w wodzie ok. 3 godzin, zmieniając wodę 3-krotnie. Pokroić płaty na skośne plasterki.

 

Cebulę pokroić na krążki, zeszklić na patelni. Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, miód, 1/2 szklanki wody, zagotować , pod koniec gotowania wrzucić pokrojone plastry śledzia, gotować  całość jeszcze przez 3 minuty.

 

Śledzie są pyszne i najsmaczniejsze po kilku godzinach od przygotowania- gdy wszystkie składniki się z sobą "przegryzą".

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin