PANI WALEWSKA
Ciasto:30 dkg mąki kostka Kasi 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczeniaponadto:powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki 20 dkg orzechów włoskich (posiekać) 1 szklanka cukru pudru Masa:4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka kostka maslasok z połowy cytryny
Czaspieczenia: 15-20 min w tem. 180st.C - każdy placek
Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.Przygotować krem:Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
ruda375