Składniki na biszkopt:
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka mąki pszennej
· 6 jajek
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem. Cały czas ubijając dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa:
· 2 szklanki mleka
· 100 g masła
· 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
· 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
· 25 ml rumu
· 2 łyżki cukru
Ugotować 2 budynie na mleku (z 2 szklankami mleka, czyli połową normalnie zalecanej ilości). Masło utrzeć z cukrem, rumem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodawać ostudzony budyń, ucierać (nie dałam rady mikserem ze "świderkami", dopiero blenderem do rozdrabniania...bardzo gęsta masa budyniowa).
Ciasto kokosowe:
· 3/4 szklanki cukru
· 200 g wiórków kokosowych
· 5 białek
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki, wymieszać. Wyłożyć
do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią masy, przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, przykryć ciastem kokosowym. Dowolnie udekorować.
krystynapolok777