cukier różany.doc

(225 KB) Pobierz
cukier różany

Cukier różany....

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117114123,117114123.html

 

Pokaż duże zdjęcia Do ulubionych wątków Skasujcie

Autor: issys Data: 01.10.10, 19:31

Odpowiedz

....U rodziców w ogrodzie znalazłam najbardziej bordowy krzak róży zerwałam płatki z dwóch kwiatów i oto mój cukier....

duża garść oczyszczonych płatków różanych 1 szklanka cukru

Płatki róży oczyszczamy z pyłków. Następnie płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy cząstki
płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.
Cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.

*** Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl

cukier różany...


cukier różany...

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin