http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117114123,117114123.html
Pokaż duże zdjęcia Do ulubionych wątków Skasujcie
Autor: issys Data: 01.10.10, 19:31
Odpowiedz
....U rodziców w ogrodzie znalazłam najbardziej bordowy krzak róży zerwałam płatki z dwóch kwiatów i oto mój cukier.... duża garść oczyszczonych płatków różanych 1 szklanka cukru Płatki róży oczyszczamy z pyłków. Następnie płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy cząstki płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami. Cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy. *** Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków. -- Iza mniam-mniam.bloog.pl
cukier różany...
kasiakdk