Tort z gorzką czekoladą .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- po 25 dag masła i cukru

- po 13 dag mąki pszennej i ziemniaczanej

- po 18 dag kuwetury czekoladowej mlecznej i gorzkiej

- 5 jaj

- skórka otarta z cytryny

- łyżka likieru migdałowego

- po pół łyżeczki cynamonu i mielonej kolendry

- 4 dag marcepanu

- 8 dag płatków migdałów

 

Wykonanie:

 

Masło utrzyj z cukrem. Ucierając, wbijaj jajka. Dodaj cynamon, kolendrę, likier, skórkę cytrynową i dwie rodzaje mąki. Wrzuć płatki migdałów. Na dnie tortownicy rozsmaruj 2 łyżki ciasta.

 

Piecz w temperaturze 175°C około 2 minut, aż uzyskasz kolor złoty. Na tym umieść kolejne 2 łyżki ciasta i upiecz. Zrób około 9 takich warstw.

 

Gotowe ciasto polej stopioną polewą z czekolady gorzkiej. Udekoruj piórkami mlecznej i gwiazdkami z marcepanu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin