Tort orzechowy z Adwokatem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Biszkopt:

 

Jaja - 4 szt.

 

Cukier - 80 g

 

Mąka - 120 g

 

Masa:

 

Śmietana - 250 g

 

Żółtka - 5

 

Cukier - 50 g

 

Mąka - 15 g

 

Mleko - 70 g

 

Pasta orzechowa - 20 g

 

Likier Adwokat - 40 ml

 

Orzechy - 20 g

 

Żelatyna - 10 g

 

Dekoracja:

 

Kuwertura ciemna - 30 g

 

Żel Belnap - 30 g

 

Cukier palony - 10 g

 

Isomalt - 20 g

 

 

Sposób przyrządzenia:

 

Upiec biszkopt, przekroić na trzy części.

 

Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować krem.

 

Połączyć z bitą śmietaną i żelatyną.

 

Do 1/3 masy dodać likier adwokat do pozostałej pastę orzechową i zmielone orzechy.

 

Przełożyć biszkopt tak, aby w środku znalazła się masa z adwokatem.

 

Tort schłodzić, pomalować kuwerturą czekoladową przy pomocy kompresora.

 

Na środku rozprowadzić żel Belnap z palonym cukrem.

 

Udekorować dekoracją czekoladową oraz orzechem w karmelu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin