Składniki:
Biszkopt:
Jaja - 4 szt.
Cukier - 80 g
Mąka - 120 g
Masa:
Śmietana - 250 g
Żółtka - 5
Cukier - 50 g
Mąka - 15 g
Mleko - 70 g
Pasta orzechowa - 20 g
Likier Adwokat - 40 ml
Orzechy - 20 g
Żelatyna - 10 g
Dekoracja:
Kuwertura ciemna - 30 g
Żel Belnap - 30 g
Cukier palony - 10 g
Isomalt - 20 g
Sposób przyrządzenia:
Upiec biszkopt, przekroić na trzy części.
Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować krem.
Połączyć z bitą śmietaną i żelatyną.
Do 1/3 masy dodać likier adwokat do pozostałej pastę orzechową i zmielone orzechy.
Przełożyć biszkopt tak, aby w środku znalazła się masa z adwokatem.
Tort schłodzić, pomalować kuwerturą czekoladową przy pomocy kompresora.
Na środku rozprowadzić żel Belnap z palonym cukrem.
Udekorować dekoracją czekoladową oraz orzechem w karmelu.
krystynapolok555