Kapusta z grochem .doc

(1 KB) Pobierz

75 dag kiszonej kapusty

3/4 szklanki łuskanego grochu

6 łyżek masła lub oleju

drobno posiekana cebula

sól, świeżo zmielony pieprz

 

 

 

Groch zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę.

Następnie uzupełnić wodą, aby przykryła groch, i gotować na małym ogniu, aż będzie miękki.

Przetrzeć przez sito.

Kapustę posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej wody, gotować na małym ogniu do miękkości.

Gorącą kapustę wymieszać z przetartym grochem.

Cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.

Przed podaniem zagotować na niedużym ogniu, często mieszając.

Doprawić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin