Składniki
• 750 g filetów z morszczuka
• 100 g cebuli
• 70 g marchewki
• 70 g selera
• 1 ząbek czosnku
• 1 - 2 papryczki peperoni
• 4 łyżki oleju z oliwek
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka zmielonej kolendry
• 200 ml białego wytrawnego wina
• sól, pieprz
• jako dodatek :
• 400 g średnich lub małych pomidorów
• 150 g cebuli
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 ząbki czosnku
• 50 g masła
Etapy przygotowania
1. Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej z łyżeczką masła i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Marchewkę i seler oczyścić i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Peperoni przekroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Łyżeczkę kolendry rozgnieść w moździerzu lub rozdrobnić w młynku. Wszystko dodać do podsmażonej cebulki z czosnkiem, smażyć przez pięć minut.
2. Do patelni dolać wina i dusić wszystko pod przykryciem aż połowa wina odparuje.
3. Filety z morszczuka posolić, popieprzyć i włożyć na patelnię. Nakryć patelnię pokrywką i dusić całość przez około 10- 15 minut.
4. Z pomidorów skroić dekielek i wydrążyć je łyżeczką.
5. Jedna cebulę pokroić i wymieszać z jednym rozmiażdżonym ząbkiem czosnku, tarta bułką i miąższem z pomidorów. Posolić i popieprzyć.
6. Tak przygotowana masą nadziać pomidory. Na dno żaroodpornego naczynia wysypać grubo pokrojoną resztę cebuli i drugi ząbek czosnku. Ułożyć na tym pomidory i wszystko posypać potartym na tarce, wyjętym z lodówki masłem. Naczynie włożyć do piekarnika na około 25 minut w temp. 200 stopni.
krystynapolok555