Morszczuk z warzywami.doc

(2 KB) Pobierz

Składniki

 

•  750 g filetów z morszczuka

 

•  100 g cebuli

 

•  70 g marchewki

 

•  70 g selera

 

•  1 ząbek czosnku

 

•  1 - 2 papryczki peperoni

 

•  4 łyżki oleju z oliwek

 

•  1 łyżka masła

 

•  1 łyżeczka zmielonej kolendry

 

•  200 ml białego wytrawnego wina

 

•  sól, pieprz

 

•  jako dodatek :

 

•  400 g średnich lub małych pomidorów

 

•  150 g cebuli

 

•  2 łyżki bułki tartej

 

•  2 ząbki czosnku

 

•  50 g masła

 

Etapy przygotowania

 

1. Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej z łyżeczką masła i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Marchewkę i seler oczyścić i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Peperoni przekroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Łyżeczkę kolendry rozgnieść w moździerzu lub rozdrobnić w młynku. Wszystko dodać do podsmażonej cebulki z czosnkiem, smażyć przez pięć minut.

   

2. Do patelni dolać wina i dusić wszystko pod przykryciem aż połowa wina odparuje.

   

3. Filety z morszczuka posolić, popieprzyć i włożyć na patelnię. Nakryć patelnię pokrywką i dusić całość przez około 10- 15 minut.

   

4. Z pomidorów skroić dekielek i wydrążyć je łyżeczką.

   

5. Jedna cebulę pokroić i wymieszać z jednym rozmiażdżonym ząbkiem czosnku, tarta bułką i miąższem z pomidorów. Posolić i popieprzyć.

   

6. Tak przygotowana masą nadziać pomidory. Na dno żaroodpornego naczynia wysypać grubo pokrojoną resztę cebuli i drugi ząbek czosnku. Ułożyć na tym pomidory i wszystko posypać potartym na tarce, wyjętym z lodówki masłem. Naczynie włożyć do piekarnika na około 25 minut w temp. 200 stopni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin