Składniki:
120 g fileta z łososia bez skóry (pociętego w kostkę)
1 pęczek włoszczyzny
1 ziarenko ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g suszonych grzybów (namoczonych w małej ilości wody)
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Z włoszczyzny, ziela angielskiego i liści laurowych gotujemy 1,5 l wywaru (czas gotowania ok. 1 h).
Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę, wrzucamy odciśnięte grzyby (możemy też dodać wodę z namaczania grzybów) i gotujemy esencjonalny bulion.
Całość doprawiamy do smaku. Łososia smażymy ok. 10 min na patelni na oliwie i dodajemy do bulionu grzybowego.
Czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie do uzyskania lekko brązowego koloru.
Do zupy dodajemy kilka kropel oliwy ze smażonego czosnku.
Możemy dodać również śmietanę kremówkę.
krystynapolok555