Składniki
Około 1,5 kg ryb (płotki, karasie, okonie),
szklanka kwaśnej śmietany,
żółtko,
cytryna,
1-2 liście laurowe,
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
duża cebula,
goździk,
sól, pieprz
Sposób wykonania
Ryby sprawić, wypłukać, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Łby i ogony wrzucić do garnka, wlać 7 szklanek wody, dodać korzenie, cebulę, sok z cytryny i ugotować wywar.
Do wrzącego wywaru włożyć ryby i zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 min na małym ogniu.
Następnie ryby wyjąć, a wywar przecedzić. Z przestudzonych ryb usunąć wszystkie ości (mniejsze - za pomocą pęsety).
Połowę ryb zmiksować z wywarem, pozostałe pokroić na małe kawałki. Śmietanę dokładnie rozkłócić z żółtkiem.
Zmiksowany wywar zagotować, zmniejszyć ogień i, mieszając, wlać śmietanę, po czym włożyć pokrojone ryby, razem mocno podgrzać, ale nie gotować.
Podawać z ziemniakami z wody lub z grzankami z ciemnego chleba.
krystynapolok555