Składniki
• 3 jajka
• 15 dag cukru
• 3 torebki cukru waniliowego
• po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
• 10 dag mąki
• 15 dag suszonych daktyli
• po 30 dag suszonych fig i orzechów laskowych
• po 15 dag orzechów włoskich i migdałów
• 15 dag wisienek koktailowych
• po 10 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej
• 8 dag konfitury morelowej
• 1 łyżka cukru pudru
Etapy przygotowania
1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę z solą i cynamonem, wymieszać.
2. Usunąć pestki z daktyli, figi pokroić. Połączyć z orzechami, wisienkami i pokrojoną skórką z owoców. 15 dag mieszanki odłożyć, resztę dodać do ciasta.
3. Formę nasmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, napełnić ciastem. Piec 105 min. w temperaturze 175 C.
4. Studzić najpierw 15 min. w wyłączonym piekarniku, potem 10 min. w formie. Wyjąć, przestudzić. Posmarować podgrzaną konfiturą, udekorować resztką bakalii. Posypać cukrem pudrem.
krystynapolok555