para wodna.doc

(1079 KB) Pobierz
PARA WODNA

para wodna

PARA WODNA

1. PRZEMIANY FAZOWE SUBSTANCJI JEDNORODNYCH

Para wodna najczęściej jest produkowana w warunkach stałego ciśnienia.

Przy niezmiennym ciśnieniu zmiana wody o stanie początkowym odpowiadającym punktowi pęcherzyków w parę nasyconą suchą odbywa się w stałej temperaturze. Tak samo zachowują się inne jednoskładnikowe ciecze.

Para mokra (nasycona mokra) zawiera dwie fazy: ciekłą i lotną. Fazą ciekłą jest woda o stanie punktu pęcherzyków. Fazą lotną jest para nasycona sucha. Stopień suchości pary mokrej (pary nasyconej mokrej) oblicza się ze wzoru

                                                                                                  (1.1)

m” – ilość pary nasyconej suchej w parze mokrej, kg

m’ – ilość cieczy o stanie punktu pęcherzyków w parze mokrej, kg

m – ilość pary mokrej, kg

 

Ciepło (entalpia) parowania dla procesu izobarycznego

                                                                                    (1.2)

i” – entalpia właściwa pary nasyconej suchej, kJ/kg

i’ – entalpia cieczy w punkcie pęcherzyków, kJ/kg

Przyjmuje się, że H2O ma energię wewnętrzną i entropię równą zero w stanie ciekłym dla parametrów punktu potrójnego:

ptr = 611,2 Pa

Ttr = 273,16 K (0,01ºC)

1 kg pary mokrej składa się z 1-x kg cieczy w stanie punktu pęcherzyków oraz x kg pary nasyconej suchej. Stąd objętość właściwą, entalpię właściwą i entropię właściwą pary mokrej wyznacza się odpowiednio z zależności

              [J/kg]                                          (1.3)

[J/kg]                                                        (1.4)

              [J/(kg·K)]                                          (1.5)

Energia wewnętrzna właściwa pary (nasyconej) mokrej

[J/kg]                                                                                    (1.6)

[J/kg]                                          (1.7)

Entalpia właściwa cieczy

[J/kg]                                                                                                  (1.8)

Parametry stanu dla punktu pęcherzyków (oznaczone prim) i pary nasyconej suchej (oznaczone bis) można odczytać z tablic parowych.

Tylko w wyjątkowych przypadkach możemy traktować parę wodną jako gaz doskonały lub półdoskonały. Najczęściej, aby uzyskać odpowiednią dokładność obliczeń, musimy traktować parę jako gaz rzeczywisty.

 

 

 

 

 

Parametry określające stan wody na linii granicznej x = 0 i x = 1

uszeregowane według ciśnienia

Ciśnienie

Temperatura

Objętość właściwa

Entalpia właściwa

Ciepło

Entropia właściwa

 

p

 

T

cieczy

v'

pary

v"

cieczy

i'

pary

i"

parowania

r

cieczy

s'

pary

s"

MPa

K

m3/kg

kJ/kg

kJ/(kg K)

0,0010

280,132

0,0010001

129,208

29,33

2513,8

2484,5

0,1060

8,9756

0,0015

286,134

0,0010006

87,982

54,71

2525,0

2470,3

0,1956

8,8278

0,002

290,661

0,0010012

67,006

73,45

2533,2

2459,8

0,2606

8,7236

0,003

297,248

0,0010027

45,668

101,00

2545,2

2444,2

0,3543

8,5776

0,004

302,131

0,0010040

34,803

121,41

2554,1

2432,7

0,4224

8,4747

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,005

306,05

0,0010052

28,196

137,77

2561,2

2423,4

0,4762

8,3952

0,006

309,33

0,0010064

23,742

151,50

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin