Flaczki z boczniaków.doc

(28 KB) Pobierz
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Drukuj

E-mail

 

Napisał Administrator   

Składniki:
- 50 dag boczniaka,
- 2 marchewki (16 dag),
- 1 pietruszka (8 dag),
- 5dag selera,
- 6 dag białej części pora,
- 1 cebula (8 dag),
- 4 szklanki bulionu z kostki warzywnej,
- 2 łyżki masła,
-1 łyżka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki śmietany (12%),
- pół łyżki majeranku i tymianku,
- 1 liść laurowy,
- 6 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.
Podawać z pieczywem (4 porcje)

Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin