Dieta księżycowa.doc

(25 KB) Pobierz
Dieta księżycowa

Dieta księżycowa

Jeśli sposób odżywiania zsynchronizujemy z fazami Księżyca, możemy tyć lub chudnąć w zależności od potrzeb.

Od nowiu do pełni energia księżycowa powoduje za­trzymywanie wody w organi­zmie. Przybywamy na wa­dze. Jeśli w tym okresie wy­padnie nam uczestniczyć w przyjęciu, na którym jemy różne pyszności bez ograni­czeń, możemy być pewni, że przybędzie nam sporo. Od nowiu do pełni jest 14 dni, ale tydzień poprze­dzający pełnię, szczególnie sprzyja tyciu. Jeśli nie chcemy przybrać na wadze, trzeba ograniczyć jedzenie zup, tłu­stych sosów, potraw mącz-nych i słodyczy. Można zasto­sować dietę owocową lub owocowo-warzywną albo przynajmniej wstawać od sto­łu z przekonaniem, że drugie tyle jedzenia jeszcze by się zmieściło.

Dzień pełni możemy wy­korzystać na zgubienie oko­ło 2 kg. Tak jak przy odpły­wie oceanu, ubywa wody z tkanek naszego ciała. Cały dzień stosujemy dietę płynną. Możemy pić soki owocowe - najlepiej robione na świeżo albo napary z ziół, kawę, herbatę, mleko itp. Cukier i sól zatrzymują wo­dę, niwecząc nasze wysiłki, dlatego nic nie słodzimy ani nie solimy.

W dzień nowiu możemy powtórzyć dietę płynną, je­śli chcemy utrwalić efekty odchudzania uzyskane w czasie pełni. Jednak naj­korzystniejsza jest w tym dniu dieta owocowa lub owocowo-warzywną. Przy diecie owocowo - warzywnej jemy owoce i warzywa w postaci surowej, gotowanej i pieczonej, bez tłuszczu, mięsa, mleka, mąki itp. Nie słodzimy i jak najmniej solimy. Stosując dietę owocową, jemy duże ilości owoców, orzechów i nasion (słonecz­nik, pestki dyni).

  Jeden posiłek powinien składać się z 0,5 do l ,5 kg owoców.

  Nie mieszamy w jednym posiłku różnych gatunków owoców.

  Jabłka, gruszki itp. zjadamy w całości, ze skórką, gniazda­mi nasiennymi, a nawet z pestkami.

  W cytrusach zjadamy rów­nież białe błonki, okalające cząstki owocu i włókna wy­pełniające środek. Włókniste składniki zawierają najwięcej enzymów i aminokwasów, są bardzo wartościową odżyw­czo częścią owocu. Trzeba jednak wszystko bardzo do­kładnie pogryźć, a połknąć można,  kiedy nabiorą płynnej konsystencji.

  Agrest, winogrona itp. zja­damy ze skórkami. Korzystne jest jedzenie przez cały dzień jednego rodzaju owoców. Niewskazane jest łączenie owoców słodkich i kwaśnych. Nie należy też słodzić ich cukrem ani mio­dem. Zapobiega to fermenta­cji w przewodzie pokarmo­wym. Unikamy niepokoi tra­wiennych i biegunek. Stosowanie takiej diety ma znaczenie nie tylko odchudza­jące. Odtruwa organizm, oczyszcza krew i jelita z tok­syn i produktów gnilnych. Stosując systematycznie co­miesięczną zmianę tradycyjnej diety na płynną przez jeden dzień, owocową lub owoco­wo-warzywną przez kilka dni, nie tylko możemy kontrolo­wać wagę ciała, ale uzyskuje­my także poprawę samopo­czucia i zdrowia.       

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin