Ryba po Gdańsku.doc

(20 KB) Pobierz
Ryba po Gdańsku

Ryba po Gdańsku

Składniki:

-60 dag ryby(karpia lub sandacza)

- 8 dag słoniny lub wędzonego boczku

-3 dag masła

-60 dag ziemniaków

-cebula

-strąk marynowanej papryki

-pomidor

-pół szklanki śmietany

- łyzka mąki

-sól

-pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikowaćplasterkami słoniny lub boczku.Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skóry i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką.Podawać z pikantną surówką.100g-140 kca

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin