NAJPOPULARNIEJSZY BIALY CHLEB NA ZAKWASIE -SUPER DO TOSTERA.doc

(71 KB) Pobierz

czyli Pain de campagne

Najbardziej popularny biały chleb z piękną chrupiącą skorka do kupienia we francuskiej piekarni. We Francji pieczony z maki u nas niedostępnej: białej z minimalna ilością otrąb.  Tutaj wersja z maki białej pomieszanej z odrobina pszennej razowej.
Pieczony na pszennym zakwasie,  odświeżonym na 6 godzin przed wykonaniem tego chleba.

codz1

na jeden duży bochenek:

450g maki pszennej 550
30g maki pszennej 2000
1,5 łyżeczki soli morskiej
200g zakwasu pszennego ożywionego
325ml letniej wody

Maki mieszamy, dodajemy zakwas , sól rozpuszczona w części wody. Wodę dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folia i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-6 godzin, zależnie od temperatury, powinno podwoić swoja objetosc.

Wyrośnięte wyjmujemy krotko na blat,  odpowietrzamy i formujemy zgrabny bochenek. Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturę. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C, naparowujemy i wkladamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachę. Pieczemy do zbrązowienia skorki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.


codz2 

Białe, miękkie pieczywo, wspaniale w smaku. Zachowuje świeżość do 4 dni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin