ROLADA Z BOCZKU.doc

(28 KB) Pobierz

Rolada z boczku

Składniki:
20 porcji:
- 1,5 kg surowego boczku (cienki płat bez skóry)
- 40 dag mielonego mięsa
- czerstwa bułka (kajzerka)
- jajo
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka oregano
- pieprz cayenne
- sól

Przepis na Rolada z boczku

 

Sposób przygotowania
Boczek opłucz, osusz, posól i odstaww chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie lekko rozbij tłuczkiem. Bułkę namocz w wodzie i odciśnij, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso mielone wymieszaj z bułką, jajkiem, czosnkiem, ziołami i pieprzem cayenne, a na koniec posól. Farsz ten równomiernie rozsmaruj na płacie boczku, zwiń go wzdłuż dłuższego brzegu i obwiąż sznurkiem. Roladę włóż do posolonej wrzącej wody, ugotuj na małym ogniu do miękkości (około półtorej godziny). Z ostudzonej rolady zdejmij sznurek i pokrój jąw pIastry. Podaj z chrzanem lub musztardą.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin