GULASZ Z POLĘDWICY WOŁOWEJ.doc

(28 KB) Pobierz

Gulasz z polędwicy wołowej

Składniki:
Porcja dla 6-8 osob.

1 kg poledwicy wolowej,
400 g kartofli,
350 g cebuli,
2 zielone papryki,
1 pomidor,
1 zabek czosnku,
50 g smalcu,
1 lyzeczka papryki,
1/2 lyzeczki kminku,
sol.

Przepis na Gulasz z polędwicy wołowej

 

Sposób przygotowania
1. Mieso umyc, pokroic w kostke wielkosci 2,5-3 cm. Osolic.
2. Papryki i pomidory umyc, cebule i kartofle obrac. Z papryki wyjac gniazda nasienne. Cebule, papryki i pomidor pokroic na cienkie plasterki. Kartofle pokroic w kostke tej samej wielkosci co mieso.
3. Na rozgrzanym tluszczu zrumienic cebule, dodac pokrojone mieso i dusic pod przykryciem na malym ogniu 30 min. W czasie duszenia mozna dodac troche wody lub bulionu z kostki. Nastepnie wrzucic pokrojone kartofle, dodac roztarty czosnek, mielona papryke, kminek, pokrojone papryki i pomidor. Zalac woda lub bulionem tak, by wszystkie skladniki byly zakryte i gotowac dalej na malym ogniu, az kartofle beda miekkie, a sos zgestnieje. Przed podaniem mozna wrzucic do gulaszu troche ugotowanych kluseczek "csipetke".

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin