Gulasz z polędwicy wołowej
Składniki:Porcja dla 6-8 osob. 1 kg poledwicy wolowej, 400 g kartofli, 350 g cebuli, 2 zielone papryki, 1 pomidor, 1 zabek czosnku, 50 g smalcu, 1 lyzeczka papryki, 1/2 lyzeczki kminku, sol.
Sposób przygotowania1. Mieso umyc, pokroic w kostke wielkosci 2,5-3 cm. Osolic. 2. Papryki i pomidory umyc, cebule i kartofle obrac. Z papryki wyjac gniazda nasienne. Cebule, papryki i pomidor pokroic na cienkie plasterki. Kartofle pokroic w kostke tej samej wielkosci co mieso. 3. Na rozgrzanym tluszczu zrumienic cebule, dodac pokrojone mieso i dusic pod przykryciem na malym ogniu 30 min. W czasie duszenia mozna dodac troche wody lub bulionu z kostki. Nastepnie wrzucic pokrojone kartofle, dodac roztarty czosnek, mielona papryke, kminek, pokrojone papryki i pomidor. Zalac woda lub bulionem tak, by wszystkie skladniki byly zakryte i gotowac dalej na malym ogniu, az kartofle beda miekkie, a sos zgestnieje. Przed podaniem mozna wrzucic do gulaszu troche ugotowanych kluseczek "csipetke".
wister