Prowadzenie fermy – wybrane zagadnienia
Zagadnienia ogólne:
Wymagana warstwa ściółki:
Grupa ptaków
Słoma cięta (cm)
Wióry, torf, trociny (cm)
nioski
20 – 30
10 - 12
młode kurki
20
6 – 8
brojlery
10
Ogrzewanie całego kurnika (°C) dla kurcząt wszystkich typów:
1 dzień - 31-32
7 dzień – 26-27
14 dzień- 24-25
21- 28 dzień – 22-24
29 – 35 dzień -20-22
Do uboju* – 18 – 20
*) dotyczy kurcząt brojlerów, pozostałe kurczęta utrzymuje się po tym czasie w zbliżonej lub nieco niższej temperaturze, w zależności od pory roku i warunków mikrośrodowiskowych w kurniku
Wilgotność względna 60-72%.
Oświetlenie kurnika (w godzinach) dla kurcząt wszystkich rodzajów:
1 d: 24
2 d: 23
3 - 4 d: 22
5 – 6 d: 21
7 d: 20
w 2 tygodniu: zmniejsza się stopniowo oświetlenie z 19 do 10
3 - 20 tyg.: 8 godzin
Produkcja brojlerów
Obsadę podawaliśmy na ostatnich ćwiczeniach, temp., oświetlenie jw.
Odchów kurcząt mięsnych
Obsada:
Najwyżej 25 piskląt na 1 m2
Do 20 tyg. życia: 7,5 szt./m2
Karmidło podłużne 15 cm brzegu/ptaka
Karmidło okrągłe średnica 35 cm – 1 na 12 ptaków
Poidło kropelkowe: 1 na 8-10 ptaków
Poidło dzwonowe: 1 na 80 ptaków
Wentylacja: wymiana 5m3/kg masy ciała/godzinę
Odchów kurcząt nieśnych towarowych
0-6 tyg.: 18 – 19 szt/m2
7 – 10 tyg.: 7 – 10 szt/m2
Utrzymywanie niosek jaj konsumpcyjnych oraz stad reprodukcyjnych:
Wstawienie niosek:
Ogrzać budynek do ok. 15 °C w okresie chłodu na 2 dni przed przyjęciem ptaków
Długość dnia świetlnego:
21 – 27 tyg.: czas oświetlenia wydłuża się od 10 do 15,5 h, (co tydzień o godzinę dłużej)
28 tyg. do końca: 16 h
Klatki konwencjonalne (nioski jaj konsumpcyjnych):
· powierzchnia - co najmniej 550 cm2/szt.
· wysokość – co najmniej 35 cm;
· co najmniej 10 cm brzegu korytka paszowego/kurę
· dostęp do 2 poideł kroplowych/kurę
· 3-6 niosek na klatkę
Klatki wzbogacone (nioski jaj konsumpcyjnych; od 1 stycznia 2012 roku):
· powierzchnia - co najmniej 750 cm2/szt. (z tego 600 cm2 powierzchni użytkowej);
· wysokość – co najmniej 45 cm;
· co najmniej 12 cm brzegu korytka paszowego/kurę
· gniazdo
· listwa do ścierania pazurów
· grzęda
· 50-60 niosek na klatkę
· powierzchnia klatki co najmniej 2 m2
Alternatywny system utrzymania kur:
· obsada: 9 kur/m2
· dostęp do 10 cm brzegu karmidła rynnowego lub 4 cm okrągłego/kurę
· dostęp do wody: 10 kur na jedno poidło kropelkowe lub na 1 cm brzegu poidła dzwonowego
· wybieg: 4 m2/kurę
· wyloty na wybiegi: 2 mb szerokości wylotu /1000 kur
· wymiary wylotu: 40 cm szerokości i 35 cm wysokości
Profilaktyka weterynaryjna na fermie drobiu
Program szczepień - kury hodowlane
Rodzaj szczepienia
Termin szczepienia
Sposób podawania
Choroba Mareka
1 dzień
Iniekcja domięśniowa lub podskórna
Rzekomy pomór drobiu (ND) i zakaźne zapalenie oskrzeli (IB)
Spray
7 -8 tydzień
W wodzie do picia
Choroba Gumboro
20 dzień
Dospojówkowo, donosowo lub w wodzie do picia
12 tydzień
w wodzie do picia
Rzekomy pomór drobiu
28 dzień
Zakaźne zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego
14 tydzień
Rzekomy pomór drobiu, zakaźne zapalenie oskrzeli, choroba Gumboro,
Syndrom spadku nieśności
18 tydzień
Program szczepień – kurczęta brojlery
Choroba Mareka (rejon zagrożony)
Rzekomy pomór drobiu i zakaźne zapalenie oskrzeli
7 – 10 dzień
18 – 21 dzień
brz