konspekt.doc

(51 KB) Pobierz

Prowadzenie fermy wybrane zagadnienia

 

Zagadnienia ogólne:

 

Wymagana warstwa ściółki:

 

Grupa ptaków

Słoma cięta (cm)

Wióry, torf, trociny (cm)

nioski

20 – 30

10 - 12

młode kurki

20

6 – 8

brojlery

10

6 – 8

 

Ogrzewanie całego kurnika (°C) dla kurcząt wszystkich typów:

 

1 dzień - 31-32

7 dzień – 26-27

14 dzień- 24-25

21- 28 dzień – 22-24

29 – 35 dzień -20-22

Do uboju* – 18 – 20

*) dotyczy kurcząt brojlerów, pozostałe kurczęta utrzymuje się po tym czasie w zbliżonej lub nieco niższej temperaturze, w zależności od pory roku i warunków mikrośrodowiskowych w kurniku

 

Wilgotność względna 60-72%.

 

Oświetlenie kurnika (w godzinach) dla kurcząt wszystkich rodzajów:

 

1 d: 24

2 d: 23

3 - 4 d: 22

5 – 6 d: 21

7 d: 20

w 2 tygodniu: zmniejsza się stopniowo oświetlenie z 19 do 10

3 - 20 tyg.: 8 godzin

 

 

Produkcja brojlerów

 

Obsadę podawaliśmy na ostatnich ćwiczeniach,  temp., oświetlenie jw.

 

Odchów kurcząt mięsnych

 

Obsada:

Najwyżej 25 piskląt na 1 m2

Do 20 tyg. życia: 7,5 szt./m2

 

Karmidło podłużne 15 cm brzegu/ptaka

Karmidło okrągłe średnica 35 cm – 1 na 12 ptaków

 

Poidło kropelkowe: 1 na 8-10 ptaków

Poidło dzwonowe:  1 na 80 ptaków

Wentylacja:  wymiana 5m3/kg masy ciała/godzinę

 

Odchów kurcząt nieśnych towarowych

 

Obsada:

0-6 tyg.: 18 – 19 szt/m2

7 – 10 tyg.: 7 – 10 szt/m2

 

Utrzymywanie niosek jaj konsumpcyjnych oraz stad reprodukcyjnych:

 

Wstawienie niosek:

Ogrzać budynek do ok. 15 °C w okresie chłodu na 2 dni przed przyjęciem ptaków

 

Długość dnia świetlnego:

21 – 27 tyg.: czas oświetlenia wydłuża się od 10 do 15,5 h, (co tydzień o godzinę dłużej)

28 tyg. do końca:  16 h

 

Klatki konwencjonalne (nioski jaj konsumpcyjnych):

·         powierzchnia  - co najmniej 550 cm2/szt.

·         wysokość – co najmniej 35 cm;

·         co najmniej 10 cm brzegu korytka paszowego/kurę

·         dostęp do 2 poideł kroplowych/kurę

·         3-6 niosek na klatkę

 

Klatki wzbogacone (nioski jaj konsumpcyjnych; od 1 stycznia 2012 roku):

·         powierzchnia  - co najmniej 750 cm2/szt. (z tego 600 cm2 powierzchni użytkowej);

·         wysokość – co najmniej 45 cm;

·         co najmniej 12 cm brzegu korytka paszowego/kurę

·         dostęp do 2 poideł kroplowych/kurę

·         gniazdo

·         listwa do ścierania pazurów

·         grzęda

·         50-60 niosek na klatkę

·         powierzchnia klatki co najmniej 2 m2

 

Alternatywny system utrzymania kur:

 

·         obsada: 9 kur/m2

·         dostęp do 10 cm brzegu karmidła  rynnowego lub 4 cm okrągłego/kurę

·         dostęp do wody: 10 kur na jedno poidło kropelkowe lub na 1 cm brzegu poidła dzwonowego

·         wybieg: 4 m2/kurę

·         wyloty na wybiegi: 2 mb szerokości wylotu /1000 kur

·         wymiary wylotu: 40 cm szerokości i 35 cm wysokości

 

Profilaktyka weterynaryjna na fermie drobiu

 

Program szczepień - kury hodowlane

 

Rodzaj szczepienia

Termin szczepienia

Sposób podawania

Choroba Mareka

1 dzień

Iniekcja domięśniowa lub podskórna

Rzekomy pomór drobiu (ND) i zakaźne zapalenie oskrzeli (IB)

1 dzień

Spray

7 -8 tydzień

W wodzie do picia

Choroba Gumboro

20 dzień

 

Dospojówkowo, donosowo lub w wodzie do picia

12 tydzień

w wodzie do picia

Rzekomy pomór drobiu

28 dzień

w wodzie do picia

Zakaźne zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego

14 tydzień

w wodzie do picia

Rzekomy pomór drobiu, zakaźne zapalenie oskrzeli, choroba Gumboro,

Syndrom spadku nieśności

18 tydzień

Iniekcja domięśniowa lub podskórna

 

 

Program szczepień kurczęta brojlery

 

Rodzaj szczepienia

Termin szczepienia

Sposób podawania

Choroba Mareka (rejon zagrożony)

1 dzień

Iniekcja domięśniowa lub podskórna

Rzekomy pomór drobiu i zakaźne zapalenie oskrzeli

1 dzień

Spray

Choroba Gumboro

7 – 10 dzień

 

Dospojówkowo, donosowo lub w wodzie do picia

18 – 21 dzień

w wodzie do picia

Rzekomy pomór drobiu

28 dzień

w wodzie do picia

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin