MKPT nitrogliceryna 1.pdf
(
305 KB
)
Pobierz
OTRZYMYWANIE
NITROGLICERYNY
Joanna Lewandowska, Marta Martyła
NITROGLICERYNA – WŁAŚCIWOŚCI:
oleista, bezbarwna lub żółtawa ciecz
słodki, palący smak
słaby zapachu
temperatura topnienia 13,5
o
C
temperatura wrzenia 145
o
C
gęstość 1,591 g/cm
3
energia wybuchu 5,8 MJ/kg
prędkość detonacji 7,7 km/s
temperatura podczas wybuchu 3100 °C
trudno rozpuszczalna w wodzie, dobrze w kwasach organicznych
silnie wybuchowa
wrażliwa na wstrząsy i uderzenia
MAŁA LEKCJA HISTORII:
Próby nitrowania gliceryny sięgają 1830r.
A. Sobrero
1847r. - badania Ascanio Sobrero
1854r. - Rosjanie Zinin i Pietruszewski próbowali użyć
nitrogliceryny do celów górniczych
1867r. - dynamit Alfreda Nobla
A. Nobel
1939r. – powstanie na terenie Bydgoszczy fabryki
nitrogliceryny
1953r. – „Cena strachu” – film z nitrogliceryną „w roli głównej”
METODY SYNTEZY NITROGLICERYNY:
metoda Nobla
metoda Nathana, Thomsona, Rintoula
metoda mieszana
metoda ciagła Schmida
metoda ciagła Schmida-Meissnera
metoda ciągła Raczyńskiego
metoda ciągła Biazzi
W naszym projekcie opisałyśmy
metodę ciągłą
Schmida
na produkcję nitrogliceryny.
Plik z chomika:
marta1091990
Inne pliki z tego folderu:
1917_pdfy 17-11-2022.pdf
(233 KB)
Zadania poprawkowe.docx
(976 KB)
Kamil Zięba i Karolina Warchoł - Miasto gwiazd (La La Land).mp3
(2350 KB)
Metody chromatograficzne w kontroli składu i jakości żywności.pdf
(1607 KB)
Małecka M., Wybrane metody analizy żywności.rar
(16023 KB)
Inne foldery tego chomika:
Galeria
Prywatne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin