Tiramisu ze śliwkami (bez czekolady i kawy)Potrzeba:250g serka mascarpone,250 ubitej śmietany,mała torebka żelatyny (namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, rozpuścić podgrzewając, jak napęcznieje),cukier waniliowy,2 żółtka utarte z czterema czubatymi łyżkami cukru - można i więcej, ile kto lubi),pół kilo dojrzałych moreli.Robi się to tak:serek, śmietanę, żółtka i żelatynę łączymy ze sobą. Z moreli wyjmujemy pestki, kilka zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w kawałki. Masę serową mieszamy z morelami. I teraz: albo pieczemy biszkopt jak na tort i przekładamy go masą, jak normalny tort, po drodze nakrapiając go np. brandy zmieszaną z marmoladą morelową, albo też jakimś alkoholem o smaku morelowym (jest takie coś jak apricot brandy, ale nie wiem, czy da się to dostać w Polsce), albo też wykładamy tortownicę biszkoptami, nakrapiamy biszkopty i wykładamy masę do tortownicy. Wstawić do lodówki na parę godzin, i smacznego!From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>
Vampireek_00