involtini_z_baklazana.pdf
(
325 KB
)
Pobierz
Przepisy
Involtini z bakłażana
z mozzarellą
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI, 2 porcje
•
1 kulka mozzarelli
•
1 bakłażan
•
1 mała cebulka
•
1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie
•
pomidorowym
1/2 ząbka czosnku
•
8 czarnych oliwek
•
1 - 2 ileciki anchois
•
garść liści bazylii
•
oliwa z oliwek
•
sól i pieprz
WYKONANIE
•
Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. Bakłażana pokroić wzdłuż na
•
cienkie plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.
W międzyczasie pokroić cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu.
•
Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do
czasu.
Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony,
•
skrapiając oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Można też usmażyć
bakłażany na zwyklej patelni na 1/2 cm warstwie oliwy.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy, na koniec dodać drobno posiekane
•
oliwki oraz anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałożyć
na plasterki bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać
wykałaczkami.
Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini
podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z makaronem.
NOTATKI
Plik z chomika:
Vampireek_00
Inne pliki z tego folderu:
Przepisy-Zupy.pdf
(218 KB)
Przepisy-Desery.pdf
(105 KB)
ciasto_gruszkowo_imbirowe.pdf
(310 KB)
Przepisy-Zapiekanki.pdf
(227 KB)
Przepisy-Ciasta.pdf
(510 KB)
Inne foldery tego chomika:
+ciasta, ciastka+
+śniadania+
→ TRUFLE; PRALINKI; WAFLE
Boże Narodzenie
chleby i bułeczki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin