PTASIE MLECZKO . SKĹADNIKI: 2 szklanki mleka (ja uĹĽyĹ‚am wody) 2 bite Ĺ›mietany w proszku (Ĺ›mietanka Ĺ›nieĹĽka light) 3 galaretki o ulubionych smakach (koniecznie różnokolorowe, ja daĹ‚am owoce leĹ›ne, brzoskwiniowÄ… i kiwi) 1 paczka okrÄ…gĹ‚ych biszkoptĂłw ewentualnie owoce do dekoracji warstwy galaretki (u mnie truskawki, pokrojone na poĹ‚Ăłwki) PRZYGOTOWANIE: Przygotować tortownicÄ™ o Ĺ›rednicy 23 - 24 cm i na spodzie wyĹ‚oĹĽyć biszkopty. MoĹĽna oczywiĹ›cie pominąć biszkopty i pierwszÄ… warstwÄ™ wylać bezpoĹ›rednio na spĂłd tortownicy. Przygotować pierwszÄ… warstwÄ™: galaretkÄ™ o smaku owocĂłw leĹ›nych rozpuĹ›cić w poĹ‚owie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankÄ™ mleka (u mnie wody), wsypać bitÄ… Ĺ›mietanÄ™ i caĹ‚ość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitÄ… Ĺ›mietanÄ…. MasÄ™ wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostroĹĽnie, ĹĽeby biszkopty nie podpĹ‚ynęły do gĂłry. TortownicÄ™ wstawić do lodĂłwki do stężenia. Jak pierwsza warstwa stężeje moĹĽna na niÄ… wylać drugÄ… przygotowanÄ… w ten sam sposĂłb z galaretki brzoskwiniowej. Trzecia warstwa: GalaretkÄ™ kiwi sporzÄ…dzić wedĹ‚ug przepisu na opakowaniu. Na gĂłrnej warstwie piankowej (brzoskwiniowa) uĹ‚oĹĽyć przepoĹ‚owione truskawki . Wylać galaretkÄ™ kiwi na truskawki i caĹ‚ość schĹ‚odzić. Deser naleĹĽy przechowywać w lodĂłwce.
Vampireek_00