Snikers.docx

(13 KB) Pobierz

Snikers

 

Ciasto:

·                     20 dkg margaryny

·                     3 szklanki mąki

·                     1 łyżeczka proszku do pieczenia

·                     1 łyżeczka sody

·                     4 żółtka

·                     3 łyżki kwaśnej śmietany

·                     10 dag orzechów włoskich

·                     Słoik dżemu: z czarnej porzeczki, z aronii, powidła śliwkowe

 

Wykonanie:

ü               Utrzeć żółtka z cukrem, dodać do margaryny, mąki, proszku i sody

(śmietana do utartego żółtka) – wyrobić ciasto.

ü               Podzielić ciasto na dwie części

ü               1 część rozłożyć na blachę i posmarować dżemem

ü               Ubić pianę z dwóch białek z ½ szkl. cukru pudru.

ü               Ubitą pianę przełożyć na dżem i posypać orzechami.

ü               Z drugim plackiem zrobić tak samo.

ü               Każdy placek piec ok. 20-25 min. w temp. 1700C

ü               Upieczone 2 ciasta przełożyć masą budyniową.

 

Masa budyniowa:

·                     1 budyń

·                     1 łyżka mąki pszennej

·                     1 łyżka mąki ziemniaczanej

·                     ½ l. mleka

·                     ½ szk. cukru

·                     1 margaryna

 

Wykonanie:

ü               Mleko + margarynę + cukier ZAGOTOWAĆ!!!

ü               Do gotującego się mleka powoli wlewać rozpuszczony budyń i mąkę w mleku.

ü               Intensywnie mieszać, (jeżeli oddzieli się tłuszcz zagotować)

 

 

 

 

 

Smacznego!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin