Snikers
Ciasto:
· 20 dkg margaryny
· 3 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
· 4 żółtka
· 3 łyżki kwaśnej śmietany
· 10 dag orzechów włoskich
· Słoik dżemu: z czarnej porzeczki, z aronii, powidła śliwkowe
Wykonanie:
ü Utrzeć żółtka z cukrem, dodać do margaryny, mąki, proszku i sody
(śmietana do utartego żółtka) – wyrobić ciasto.
ü Podzielić ciasto na dwie części
ü 1 część rozłożyć na blachę i posmarować dżemem
ü Ubić pianę z dwóch białek z ½ szkl. cukru pudru.
ü Ubitą pianę przełożyć na dżem i posypać orzechami.
ü Z drugim plackiem zrobić tak samo.
ü Każdy placek piec ok. 20-25 min. w temp. 1700C
ü Upieczone 2 ciasta przełożyć masą budyniową.
Masa budyniowa:
· 1 budyń
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· ½ l. mleka
· ½ szk. cukru
· 1 margaryna
ü Mleko + margarynę + cukier – ZAGOTOWAĆ!!!
ü Do gotującego się mleka powoli wlewać rozpuszczony budyń i mąkę w mleku.
ü Intensywnie mieszać, (jeżeli oddzieli się tłuszcz – zagotować)
Smacznego!!!
wielkibrat80