2011.11.29 - Uklad pokarmowy.doc

(80 KB) Pobierz

29 listopada 2011

Fizjologia układu pokarmowego

dr Blanka Milczarek

R.W.

Ośrodek decydujący o głodzie i sytości znajduje się m.in. w podwzgórzu (ale również w innych miejscach, np. w pniu mózgu). Ośrodek głodu znajduje się w stałym tonicznym napięciu. Ośrodek sytości włączany jest okresowo.

Leptyna – produkowana jest przez adipocyty tkanki tłuszczowej i stanowi sygnał sytości. Hamuje wydzielanie NPY oraz greliny.

G            S







Neurony jądra łukowatego – pobudzają lub hamują ośrodek głodu

(+) NPY, Aguti

(-) CART, POMC

 

Układ pokarmowy

Hormony żołądkowo-jelitowe uwalniane są z komórek wydzielniczych na skutek rozciągania ścian przewodu pokarmowego (bodziec mechaniczny oraz bodziec chemiczny). Hormony te hamują ośrodek głodu. Wyjątek stanowi grelina (hormon żarłoczności), który silnie pobudza ośrodek głodu.

 

 

 

 

 

 

 

·         PYY (peptyd tyrozyna-tyrozyna) – syntetyzowany i wydzielany przez komórki L jelita krętego, okrężnicy, dwunastnicy oraz jelicie grubym. Tłuszcze i cukry stymulują wydzielanie PYY. Jego stężenie najniższe jest rano. Zmniejsza łaknienie przez hamowanie motoryki jelit oraz interakcje z receptorami w podwzgórzu. PYY wchodzi w skład enzymów trzustkowych. U otyłych szczurów stężenie PYY na czczo jest niższe niż w grupie kontrolnej i mniejszy jest poposiłkowy wzrost stężenia PYY.

·         Cholecystokinina (CCK)

o        Wydzielana jest przez komórki błony śluzowej dwunastnicy

o        Wzrost wydzielania po spożyciu białek i tłuszczów

o        Część CCK przenika do krwi i pobudza trzustkę oraz pęcherzyk żółciowy do wydzielania enzymów trawiennych

o        Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, spowalnia opróżnianie żołądka, pobudza motorykę jelita cienkiego, a hamuje motorykę jelita grubego

·         Grelina (hormon żarłoczności)

o        Produkowana jest w żołądku, wątrobie, nerkach, tarczycy, łożysku i trzustce

o        Stanowi najsilniejszy stymulator wydzielania hormonu wzrostu

o        Receptory w jądrze łukowatym i innych obszarach podwzgórza, a także w przysadce mózgowej, sercu, adipocytach, przewodzie pokarmowym

o        Produkowana jest głównie w komórkach śluzówki dna żołądka – komórki X/A („komórki greliny”)

o        Wydzielana bezpośrednio do krwiobiegu

o        Najwyższe stężenie greliny występuje na czczo i maleje około godziny po posiłku

o        Wzrost stężenia greliny powodują: gastryna, dieta niskobiałkowa, wagotonia

o        Inhibicja greliny: dieta wysokotłuszczowa, interleukina B, glukoza, hormon wzrostu

·         Leptyna

o        Hormon białkowy wydzielany przez adipocyty do krwiobiegu

o        Synteza odbywa się także w błonie śluzowej żołądka (kontrola krótkoterminowa)

o        Przenika do OUN proporcjonalnie do stężenia w osoczu

o        Hamuje syntezę i sekrecję NPY w jądrze łkowatym

o        Hamuje wydzielanie greliny

o        Zwiększa uwalnianie peptydu α-melanotropowego oraz CART

o        U osób otyłych występuje zjawisko leptynooporności

 

Kontrola długoterminowa – ma na celu utrzymanie równowagi energetycznej organizmu (równowaga między białkami, węglowodanami i tłuszczami). Opisywana jest przez 3 teorie:

·         Lipostatyczna – ilość spożywanego pokarmu zależy od objętości tkanki tłuszczowej. Im większa objętość tkanki tłuszczowej tym mniejsze łaknienie (ponieważ tkanka tłuszczowa uwalnia lektynę i hamuje łaknienie)

·         Glukostatyczna – ilość spożywanego pokarmu zależy od stężenia glukozy we krwi. Niski stężenie pobudza łaknienie, wysokie stężenie pobudza łaknienie.

·         Aminokwasowostatyczna - ilość spożywanego pokarmu zależy od stężenia aminokwasów. Obniżony poziom białek pobudza łaknienie, wysoki poziom białek hamuje łaknienie

Kontrola krótkoterminowa – pokarm powoduje rozciągnięcie ścian przewodu pokarmowego, pobudza to ośrodek sytości i hamuje łaknienie (hormony żołądkowo-jelitowe). Leptyna uwolniona z żołądka działa poprzez kontrolę krótkoterminową (a ta uwalniana z tkanki tłuszczowej à długoterminowa).

 

Układ limbiczny – wpływa także na podwzgórze i wyzwala reakcje emocjonalne.

 

Temperatura otoczenia

·         Zimno – przyspiesza metabolizm, wzmaga łaknienie

·         Ciepło – zwalnia metabolizm, zmniejsza łaknienie

Gorączka – powoduje obniżenie łaknienia, co ma spowodować zmniejszenie przyjmowania pokarmów (z patogenami), dlatego też dochodzi do zmniejszenia ilości spożywanego mięsa w celu zmniejszenia dostarczania żelaza (Fe) będącego źródłem będącym pożywką dla bakterii.

 

Ślinianki                                                        w warunkach podstawowych                            pobudzenie

·         Przyuszne (największe)                                           20%                                                        35%

·         Podżuchwowe                                                        70%                                                        50%

·         Podjęzykowe                                                        5%                                                        5%

Ślinianki zbudowane są z pęcherzyka i przewodów wyprowadzających (ślina ostateczna). Największy wpływ na osmolarność i właściwości buforujące mają jony HCO32-­ i Na+. Wokół ślinianek znajdują się komórki mioepitelialne, które kurcząc się powodują wydzielenie śliny. Produkcja śliny wynosi 1,5 l na dobę (w ciągu dnia wynosi 0,5 l.min, natomiast w ciągu nocy 0,1 l/min). Wydzielanie śliny zależne jest także od pory roku oraz stężenia hormonów (mineralokortykoidy i hormony płciowe).

Kserostomia – zmniejszenie ilości wytwarzanej śliny (np. w przebiegu nowotworów)

α-amylaza ślinowa – rozkłada wiązania 1,4-glikozydowe skrobi

Lipaza językowa – wytwarzana przez gruczoły językowe

Ślinianki pobudza się np. sokiem cytrynowym

Głównym składnikiem śliny jest woda – stanowi ok. 99%

Mucyna, lizozym – działają bakteriobójczo

 

Ślinianki

·         Surowicze              przyuszne                            (bogate w α-amylazę)

·         Śluzowe               gł. podjęzykowe              (bogate w mucynę)

·         Mieszane               podżuchowe, podjęzykowe

Przełyk – pokarm znajduje się w nim około 10 sekund.

 

Żołądek

·         Wpust – zawiera gruczoły wpustowe wytwarzające śluz i lizozym

·         Trzon i dno – główna część żołądka, zawiera gruczoły właściwe żołądkowe; zbudowane są z 5 typów komórek: nabłonkowych, okładzinowych, głównych, śluzowych, wewnątrzwydzielniczych.

·         Odźwiernik:

o        w odźwierniku znajdują się komórki G wytwarzające gastrynę

o                      w błonie śluzowej odźwiernika znajdują się komórki D wytwarzające somatostatynę

Sok żołądkowy

·         Komórki okładzinowe: kwas solny, czynnik wewnętrzny Castle’a (IF), woda

·         Komórki główne: pepsynogen, lipaza, woda, elektrolity

·         Komórki śluzowe: śluz, węglowodany

Bakterie które przejdą przez żołądek osiedlaja się jako flora jelitowa. Czynnik Castle’a (IF) odpowiedzialny jest za wchłanianie witaminy B12 (jego brak powoduje niedokrwistość megaloblastyczną).

Sok żołądkowy poposiłkowy - silnie kwaśny, duże ilości

Sok żołądkowy na czczo – mniej, odczyn obojętny

Wydzielanie soku żołądkowego po posiłku składa się z trzech faz (głowowa, żołądkowa, jelitowa).

·         Faza głowowa (nerwowa) 40% - zanim pokarm dotrze do żołądka (stymulowana przez widok, zapach pokarmu, żucie); n. błędny

·         Faza żołądkowa 50% - trwa około 4 godziny (tyle czasu ile pokarm jest w żołądku). Ma wówczas miejsce wysokie stężenie kwasu solnego, wydzielanie w tej fazie to główny efekt gastryny. Rozciąganie w części odźwiernikowej i trzonowej stymuluje komórki G przez alkalizację powierzchni błony śluzowej.

·         Faza jelitowa 10% - gdy pokarm dostanie się do dwunastnicy i dalszej części jelita cienkiego; w wyniku podrażnienia komórek G przez pokarm.

Czynność motoryczna żołądka

·         Gromadzenie i rozcieranie pokarmu

·         Opróżnianie żołądka

·         Pusty żołądek ma objętość ok. 50 ml, pełen maksymalnie 1,5-2 l

Skurcze

·         Skurcze toniczne – ok. 1 min – mają za zadanie dopasowanie objętości żołądka do objętości treści pokarmowej

·         Perystaltyczne – 2-20 sekund

o                      Propulsja – przesunięcie się płynnej części pokarmu do dwunastnicy

o        Retropulsja – cofnięcie się stałej części pokarmu do żołądka

·         Skurcze głodowe – na skutek obniżonego stężenia glukoz

Sok trzustkowy

·         Izoosmotyczny roztwór elektrolitów i enzymów o pH 8,0-8,7

·         Główne aniony HCO32-, Cl- (stężenie zależne od objętości, ale suma stężeń jest stała)

·         Główne kationy Na+, K+

·         Duże stężenie białek (enzymatycznych) ale także inhibitor trypsyny i ko lipaza

Enzymy trzustkowe

·         Proteolityczne – uwalniane w formie nieaktywnej (trypsynogen, chymotrypsynogen, prokarboksypeptydaza, proelastaza)

·         Lipolittyczne – lipaza, fosfolipaza, esteraza

·         Glikolityczne α-amylaza trzustkowa

·         Nukleolityczne – rybonukleazy, deoksyrybonukleaza

Wydzielanie soku trzustkowego

·         Podstawowe – w okresie międzytrawiennym

·         W okresie trawiennym – pobudzone pokarmem

o        Faza głowowa – 20%

o        Faza żołądkowa – 10%

o        Faza jelitowa – 70% (po przejściu treści pokarmowej do dwunastnicy)

Jelito cienkie i substancje wchłaniane

·         Odcinek proksymalny – cukry, aminokwasy, tłuszcze, wapń, żelazo

·         Odcinek środkowy – cukry, aminokwasy

·         Odcinek dystalny – Wit. B12, kwasy żółciowe

·         40% - dwunastnica i  jelito czcze, 60% - jelito kręte

Skurcze

·         Odcinkowe (segmentowe) – dzielą jelito na segmenty, ruch wahadłowy; mieszają pokarm z sokami trawiennymi; to skurcze stacjonarne

·         Perystaltyczne (robaczkowe) – około 2-3 cm fale perystaltyczne, wędrują wzdłuż jelita naprzód, wynik miejscowego odruchu wywołanego uwalnianiem serotoniny z komórek EC.

W soku żołądkowym niemowląt znajduje się rennina (podpuszczka)

Immunoglobuliny są wchłaniane w formie niezmienionej.

Niedostateczna podaż białek w diecie – obrzęk głodowy à spadek ciśnienia onkotycznego

Emulgacja tłuszczy: mechaniczna (jama ustna i żołądek), chemiczna (dwunastnica – pod wpływem żółci).

 

Doczytać:

·         Mięśniówka przewodu pokarmowego

·         Mechanizm skurczów mm. gładkich

·         Aktywność elektryczna mięśni

·         BER – gdzie powstaje, jak się przemieszcza (sprawia, że błona komórkowa jest bardziej pobudliwa)

·         Potencjał czynnościowy (jakie jony)

4

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin