V_/ Ul ???? \1_? ?� ? \>~??-/ UUL KJ ^? \-> L V przygotowana za pomoc� robota KENWOOD Sur�wki jak marzenie 112 �cis�ej g��wki kapusty (50 dag), 1 jab�ko (15 dag), 1 czerwona cebula (7 dag), 3 og�rki maiosolne (30 dag), 2 marchewki (15 dag), 2 selery (7 dag), 2 �y�ki rodzynek, 2 �y�ki koperku, 1 �y�ka soku z cytryny SOS 1 ��tko, 1 szklanka oleju, 1 �y�eczka musztardy, 1 �y�eczka soku z cytryny, 1 pomidor (7 dag), 213 szklanki �mietany 18-procentowej (15 dag), 2 �y�ki �uskanych orzech�w w�oskich, s�l, pieprz Rodzynki umy� i moczy� w letniej wodzie 20 min. Kapust� oczy�ci�, op�uka�, osaczy�, pokroi� na kawa�ki i poszatkowa�, u�ywaj�c robota Kenwood (tarcza nr 6 do cienkich plasterk�w). Cebul� obra� i pokroi�, stosuj�c tak�e tarcz� nr 6. Jab�ko ___I umy�, osuszy�, przekroi� na cztery cz�ci, oczy�ci� z gniazda nasiennego i tarcz� nr 9 (do zwyk�ych frytek) pokroi� w s�upki. Skropi� sokiem z cytryny, wyci�ni�tym sokownic� do cytrus�w robota Kenwood. Dwa og�rki ma�osolne rozdrobni�, u�ywaj�c tarczy nr 5 (do siekania zgrubnego). Marchewki i selery oczy�ci�, umy� i zetrze�, pos�uguj�c si� tarcz� nr 6 robota. Rodzynki osaczy� i wraz z koperkiem po��czy� z rozdrobnionymi jarzynami. Przygotowa� sos: do miksera robota Kenwood wbi� ��tko, doda� musztard�, sok z cytryny, s�l oraz pieprz i miksuj�c, cienkim strumykiem wlewa� olej. Majonez prze�o�y� do miski. Pomidor sparzy�, obra�, oczy�ci� z pestek, zmiksowa� i doda� do majonezu. �mietan� z dodatkiem soli ubi� trzepaczk� (nr 1). Orzechy zemle� w multim�ynku robota. Majonez oraz pomidor po��czy� z 2 �y�kami bitej �mietany i doda� do jarzyn. Sur�wk� wymiesza� z sosem mieszad�em nr 3, przeznaczonym do pracy przy niskiej pr�dko�ci. Reszt� bitej �mietany wymiesza� ze zmielonymi orzechami. Pozostawiony og�rek pokroi� w plasterki tarcz� nr 5 robota. Sur�wk� przybra� plasterkami og�rka oraz rozetkami z orzechowej bitej �mietany. 5-6 porcji \ MWi- � ^E^-'~ : ?-?? ??? " �-^J | Z W ARZ?$?%W ~3?|. KI wocow Przyrz�dza si� je z warzyw i owoc�w surowych z niewielkim dodatkiem warzyw blanszowanych lub gotowanych, np. fasoli, kukurydzy, ziemniak�w, czyli takich, kt�rych nie da si� je�� na surowo. Szczeg�lne znaczenie nie tylko dla wygl�du, ale i smaku sur�wki m� spos�b rozdrobnienia sk�adnik�w. To samo warzywo lub owoc, rozdrobnione w r�ny spos�b, ma zupe�nie inny smak. Warzyw i owoc�w nie wolno obiera� i rozdrabnia� no�ami, obieraczkaml i tarkami z metali rdzewiej�cych, poniewa� niszcz� one witamin� C. Do tego celu nale�y u�ywa� narz�dzi kuchennych wy��cznie ze stali nierdzewnej lub plastyku. Do przygotowywania i podawania sur�wek odpowiednie s� naczynia szklane, ceramiczne lub plastykowe. Oczyszczone warzywa nale�y szybko op�uka�, najlepie^pod bie��c� wod�. iOTame^warzyw w wodzie powoduje strat� witamin. Smak st�wki zale�y od w�a�ciwego dobrania sk�adnik�w i po��czenia ich w|j|powiednich proporcjach, a tak�e od sposobu przyprawienia. \ '. RADY �wie�e og�r�podan�' do innych � Sur�wek nie nale�y przygotowywa� zbyt wcze�nie przed podaniem, gdy� w zetkni�ciu z powietrzem trac� witaminy i apetyczny wygl�d. �eby temu zapobiec, gotow� sur�wk� od razu polewa si� przygotowanym sosem i odstawia w zimne miejsce na 30 min do zmacerowania. Sk�adniki pod wp�ywem soli i sosu mi�kn� i s� �atwiej strawne. warzyw i owoc�w powoduj� znaczne straty witaminy p. Aby witamin� t� uzupe�ni�, nale�y^fr�wk� skropi� M� sokiem z cytryny. � Cykori�, seler, jab�ka, gruszki i pieczarki po oczyszczeniu, umycja i rozdrobnieniu trzeba natychmiast skropi� sokiem z cytryny lub innym kwasem (na przyk�ad wodnym roztworem kwasku cytrynowego, octem owocowym), aby nie �ciemnia�y. � Sur�wki warzywne polewa si� najcz�ciej sosem winegret, majonezowym, jogurtem lub �mietan�, %hmo przyprawia sol�, cukrem, pieprzem, PRZYBORY �wie�ymi i suszonymi ziotemi oraz ? PRZYRZ�DZANIA ro�linami przyprawowymi (koperek, TR�WFK pietruszka, szczypiorek, og�recznik). ^UKUWm � Aby z�agodzi� ostry smak cebuli i por�w (niekiedy tak�e czosnku), warzywa nale�y zblanszowa�. W tym celu, po rozdrobnieniu, k�adzie si� je na sitku i przelewa wrz�tkiem lub wrzuca na 3 min do posolonego i pos�odzonego wrz�tku i odcedza. � Kapusta bia�a i czerwona u�ywana do sur�wek jest smaczniejsza i l�ej strawna, gdy si� j� zakwasi (podobnie jak og�rki). W tym celu zalewa si� poszatkowan� kapust� lekko posolon� letni� przegotowan� wod�, odstawia na 2-3 dni, a nast�pnie odcedza. Szatkownica z regulacj� grubo�ci krojenia \ � Sur�wki owocowe polewa si� sosami s�odkimi, sporz�dzonymi z syropu, sok�w owocowych, alkoholu (rum, arak, winiak, koniak, bia�e wino), �mietanki i �mietany, roztopionych lod�w, jogurtu itp. Przyprawia cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mielonym cynamonem, go�dzikami, kardamonem i ga�k� muszkato�ow�, �jjfct a tak�e rodzynkami, siekanymi orzechami lub migda�ami. Krajalnica z wymiennymi wk�adami - tnie na grube i cienkie s�upki Krajalnica z wymiennymi tarkami Obieraczka do warzyw Przyrz�d do siekania cebuli, jajek i zieleniny No�yk-jarzyniak do czyszczenia warzyw �y�eczka do wydr��ania kulek z warzyw i owoc�w SPOSOBY KROJENIA WARZYW I OWOC�W MELON ARBUZ JAB�KO SA�ATA ?? OG�REK ?? r SPOSOBY KROJENIA WARZYW I OWOC�W PRZEPISY NA SUR�WKI Z kapusty peki�skiej i brzoskwi� 70 dag kapusty peki�skiej, 1 puszka brzoskwi� w syropie (80 dag), 7 dag rodzynek SOS 1 s�oik majonezu (20 dag), 3 �y�ki g�stej �mietany 18-procentowej, 1 �y�eczka przyprawy curry, s�l, pieprz Kapust� oczy�ci�, umy� i drobno poszatkowa�. Brzoskwinie osaczy� z syropu i pokroi� na ma�e kawa�ki. Rodzynki umy�, zala� gor�c� wod�, aby zmi�k�y, a nast�pnie osaczy�. Wszystkie sk�adniki wymiesza�. Przygotowa� sos: �mietan� po��czy� z majonezem i przyprawi� curry, sol� oraz pieprzem. Sur�wk� pola� sosem i wstawi� na 1 godz. do lod�wki. Przed podaniem wymiesza�. (4-5 porcji) Z kapusty Cg3 peki�skiej i truskawek ________1/2 kapusty_______ peki�skiej (35 dag), 30 dag truskawek, 3 �y�ki �uskanych orzech�w w�oskich lub ziemnych (nie solonych) upra�onych na patelni SOS 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 �y�eczka miodu, 1 �y�eczka �agodnej przyprawy curry, _________szczypta soli_________ Kapust� oczy�ci� z uszkodzonych li�ci, poszatkowa�, posoli� i odstawi� na 20 min. Truskawki umy�, osaczy�, oczy�ci� z szypu�ek, pokroi� na plasterki, doda� do kapusty i lekko wymiesza�. Przygotowa� sos: wszystkie sk�adniki dok�adnie wymiesza�. Sur�wk� pola� sosem i posypa� orzechami. (4 porcje) Z kapusty peki�skiej i pomidor�w _________1/2 kapusty_________ ______peki�skiej (30 dag),______ 3-4 pomidory (40 dag), 2 jajka, _______cukier, s�l, pieprz_______ SOS _______3 �y�ki �mietany_______ 18-procentowej, 1 �y�ka musztardy, 2 �y�ki oleju sojowego lub s�onecznikowego, __________cukier, s�l__________ Li�cie kapusty rozdzieli�, dok�adnie wymy� i drobno poszatkowa�. Pomidory umy�, sparzy�, obra� i pokroi� w grub� kostk�. Jajka ugotowa� na twardo, ostudzi�, obra� i posieka�. Wszystkie sk�adniki starannie wymiesza�, doprawi� sol�, cukrem i pieprzem. Przygotowa� sos: �mietan� zmiesza� z musztard� i olejem, doprawi� sol� i cukrem. Sur�wk� pola� sosem, wymiesza� i odstawi� na 30 min do lod�wki. (4-5 porcji) Z kapusty peki�skiej i marchwi 1 kapusta peki�ska (40 dag), 2 marchewki (20 dag), 8 �y�ek oleju, 2 �y�ki octu winnego lub soku z cytryny, 2 �y�ki grubo posiekanych orzech�w w�oskich, cukier, s�l, pieprz SOS 2 �y�ki soku z cytryny, 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego, 2 �y�ki cukru, s�l, pieprz Kapust� podzieli� na �wiartki, a nast�pnie drobno poszatkowa�. Marchewki obra�, umy� i pokroi� w cienkie paski. Warzywa wymiesza�, potem zala� octem po��czonym z 4 �y�kami oleju, doprawi� sol� i pieprzem. Jeszcze raz wymiesza� i posypa� orzechami. Przygotowa� sos: kefir wymiesza� z sokiem z cytryny i pozosta�ym olejem. Doprawi� cukrem, sol� i pieprzem. Sur�wk� sch�odzi� w lod�wce. Podawa� w szklanej misie, sos -w sosjerce. (4-6 porcji) Z kapusty ??? w�oskiej i papryki ______2 g��wki kapusty______ _______w�oskiej (2 kg),_______ _______2 papryki: ��ta_______ i czerwona (30 dag), ______2 cebule (15 dag),______ ________2 �y�eczki soli________ Kapust� oczy�ci� z uszkodzonych li�ci, umy� i cienko poszatkowa�. Papryki umy�, osaczy�, oczy�ci� z gniazd nasiennych i drobno pokroi�. Cebule obra� i posieka�. W glinianym wyparzonym garnku uk�ada� warstwami kapust�, papryk� i cebul�. Warstwy przesypywa� sol� i lekko ugniata�. Na wierzchu po�o�y� talerzyk i obci��y� go wyparzonym kamieniem lub s�oikiem nape�nionym wod�. Kapust� odstawi� na 3-4 dni do ukiszenia. Sur�wk� mo�na pasteryzowa�. Z kapusty kiszonej i chrzanu 50 dag kapusty kiszonej, ______1 cebula (15 dag),______ 2 kwa�nie jab�ka (20 dag), 3 �y�ki �wie�o________ startego chrzanu,______ 3 �y�ki oleju sojowego lub s�onecznikowego, ________2 �y�ki drobno________ posiekanego koperku _____lub natki pietruszki, _________cukier, s�l Kapust� drobno posieka�. Cebul� obra�, op�uka� i pokroi� w kostk�. Jab�ka umy�, obra�, oczy�ci� z gniazd nasiennych i pokroi� w drobne paski. Przygotowane sk�adniki wymiesza� z chrzanem i olejem. Doprawi� cukrem, sol� i posypa� zielenin�. (4-5 porcji) Z bia�ej kapusty i oliwek _______1 g��wka bia�ej_______ kapusty (60 dag), 2 �y�ki ugotowanej bia�ej fasoli, 4 �y�ki oliwy, sok z 1 cytryny, s�l, pieprz; do przybrania: Z cykorii i pora 2 cykorie (20 dag), 8 czarnych oliwek bez pestek Kapust� umy�, obra� z wierzchnich li�ci, przekroi� na �wiartki, po-szatkowa�, posoli� i odstawi� na oko�o 30 min. Nast�pnie odcisn�� z niej sok. Kapust� w�o�y� do g��bokiej salaterki, doda� fasol� i wymiesza�. Pola� oliw� po��czon� z sokiem z cytryny, doprawion� sol�...
roki.60