Garnuszek gorniczy.doc

(24 KB) Pobierz
Garnuszek gorniczy (receptura na 6 porcji )

Garnuszek gorniczy (receptura na 6 porcji )


Skladniki:

Wolowina bez kosci 40 dag

Wieprzowina bez kosci 40 dag

Ziemniaki 1 kg.

Fasolka szparagowa 50 dag.

Ogorki kiszone 25 dag.

Esencjonalny rosol 1 1/2 szklanki

Maka pszenna 5 dag.

Margaryna 5 dag.

Smalec 7 dag.

Sol,pieprz naturalny mielony,pieprz ziolowy


Przepis:

Wolowine podzielic na szesc plastrow,podobnie jak wieprzowine,rozbic mlotkiem,posolic,oproszyc maka i obsmazyc z obu stron na jasnozloty kolor.Obsmazone mieso podlac rosolem i udusic prawie do miekkosci.Ziemniaki umyc,obrac i ugotowac we wrzacej osolonej wodzie do miekkosci,po czym pokroic w kostke.Z margaryny i maki zrobic zasmazke,rozprowadzic ja zimna woda i sporzadzic sos.Do sosu dodac sos naturalny ze zrazikow,ugotowana i pokrojona fasolke szparagowa oraz pokrojone w kostke ogorki kiszone.Sos przyprawic do smaku sola i pieprzem.W kamionkowym naczyniu lub w kilku mniejszych kamionkowych garnuszkach ukladac ziemniaki,uduszone zraziki (jeden wolowy,drugi wieprzowy),po czym calosc zalac przygotowanym sosem.Naczynie wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na kilkanascie minut.Podawac bezposrednio w tych samych naczyniach ,w ktorych potrawa sie zapiekala.Potrawe te mozna wzbogacic dodatkiem cebuli lub skwarkami z boczku wedzonego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin