MIELONE
KEBAB Z JAGNIĘCINĄ
Składniki:
100 g mielonej jagnięciny
200 g mielonej wołowiny
świeża kolendra
1 małe jajko
1 łyżka bułki tartej
świeża mięta
słodka i ostra papryka
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Sos:
jogurt gęsty naturalny
1 ząbek czosnku’
1 ogórek
Przygotowanie:
Zioła i cebule posiekaj. W misce wymieszaj je z mięsem, jajkiem, bułką, sokiem z cytryny, słodką i ostra papryka. Masą obklejaj paptyczki do szaszłyków, smaż na patelni około 7-9 minut. Podawaj z sosem: ogórek zetrzyj na tarce, odciśnij, wymieszaj z jogurtem i posiekanym czosnkiem, dopraw,
CHILI CON CARNE
300 g mielonej wołowiny
2 cebule
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
100 ml wody
chili pieprz cayenne
oregano
kmin rzymski
Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, oregano, chili.
Następnie wrzuć wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę, gotuj na małym ogniu około 10 minut. Wrzuć pokrojoną paprykę, gotuj 5 minuty. Na końcu dodaj fasolę, gotuj kolejne 5 minut.
MIĘSNE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM
Pulpety:
150 g mielonej wieprzowiny
150 g mielonej wołowiny
1 jajo
2 czerwone cebule
4 łyżki bułki tartej
50 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
cebula
1l przecieru pomidorowego
pieprz/sól
Cebulę i czosnek do farszu mięsnego drobno posiekaj, wrzuć do miski. Dodaj mięso, bułkę tartą, odrobinę oregano, jajko, dopraw solą i pieprzem. Lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z odrobiną oliwy, po paru minutach zalej gorącym przecierem pomidorowym (wcześniej doprawionym do smaku). Duś około 15 minut.
tojapatka