Ryż zapiekany z kiełbasą.pdf

(178 KB) Pobierz
Ryż zapiekany z kiełbasą
Składniki:
20 dkg ryżu
40 dkg kiełbasy
2 papryki
30 dkg pomidorów lub pomidorów z puszki
250 ml wywaru ( może by z kostki )
125 ml śmietany
10 dkg tartego żółtego sera
50 ml oleju lub oliwy
Pół łyżeczki mielonej łagodnej papryki
Sól, pieprz ewentualnie natka pietruszki
Wykonanie:
Ryż płuczemy, osączamy i wrzucamy do osolonego wrzątku.
Gotujemy co najmniej 5 min i odcedzamy.
Kiełbasę kroimy w półplasterki.
Paprykę (usuwamy pestki) kroimy w paski.
Pomidory kroimy w kostkę, cebulę oraz czosnek siekamy.
Na 2 – 3 łyżkach oliwy podsmażamy cebulę, następnie paprykę, na końcu
dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy: sól i pieprz.
Żaroodporne naczynie smarujemy resztką oliwy (możemy dla wzmocnienia
aromatu dodać do niej 2 posiekane ząbki czosnku)
Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami i kiełbasą
oraz mieloną papryką.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę, jajo, żółty ser i resztę wywaru roztrzepujemy, zalewamy
ryż w naczyniu.
Zapiekamy pół godz. w temp. 180 O C.
W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby potrawa
się nie przypaliła.
Smacznego !!!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin