Szczegóły diety owocowo - warzywnej
Dieta owocowo - warzywna umożliwia oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów, pomaga w leczeniu nadciśnienia, miażdżycy, nadwagi, otyłości i innych schorzeń cywilizacyjnych.
W diecie warzywno-owocowej spożywa się przede wszystkim soki, surówki, sałatki, zupy i dania gotowane lub kiszone z warzyw korzeniowych.W diecie warzywno-owocowej spożywa się przede wszystkim soki, surówki, sałatki, zupy i dania gotowane lub kiszone z warzyw korzeniowych, takich jak: marchew, seler, burak, rzepa, oraz warzyw liściastych: sałaty, zielonej pietruszki, selera naciowego, kopru, cebulowych - poru, czosnku, kapustnych - m.in. kapusty, kalafiora, dyniowatych - np. cukinii, ogórków, kabaczków, psiankowatych - papryki i pomidorów, oraz owoce: jabłka, cytryny i grejpfruty. Kuracja warzywno-owocowa jest bogata w błonnik, witaminy, minerały i niezbędne do funkcjonowania organizmu enzymy, a uboga w składniki odżywcze. Niedobór białka, tłuszczów, cukru i prostych węglowodanów już po kilku dniach powoduje przestawienie się organizmu na żywienie wewnętrzne, czyli endogenne i pozbywanie się trujących złogów. Warzywa mają też lecznicze właściwości: np. kapusta zawiera sulfobromid metylometioniny, łagodzący stany zapalne, wrzody żołądka i jelit, buraki czerwone zawierają betainę, aminokwas korzystny dla pracy wątroby, i betaninę, barwnik hamujący wzrost chorobotwórczych bakterii w jelitach, natomiast marchew zawiera olejki eteryczne niszczące pasożyty.
Zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej, z kuracji może korzystać wiele osób, zarówno tych zdrowych jak również chorych, np. z zaburzeniami metabolicznymi takimi jak nadwaga, nadciśnienie, miażdżyca, kamica nerkowa, z przewlekłymi chorobami zapalnymi: nawracającymi infekcjami migdałów i zatok, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobą wrzodową. Kuracja ta jest głównie wskazana dla pacjentów z zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego, jak zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, zgaga czy też z chorobami skóry, czyli łuszczycą, sklerodermą, porfirią, jak również chorzy z innymi chorobami cywilizacyjnymi: chorobą wieńcową, cukrzycą (na lekach doustnych), alergią, stanami obniżonej odporności. Przeciwwskazaniem do stosowania diety owocowo - warzywnej są wszelkiego rodzaju choroby psychiczne i depresje, schorzenia wyniszczające organizm - np. nowotwory - jak również gruźlica, cukrzyca na insulinie, nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, stan błogosławiony i okres karmienia piersią, a także wiek - diety nie stosuje się u dzieci i młodzieży. Dieta warzywno-owocowa trwa ok. 2-6 tygodni. Osoby chore, które biorą leki, muszą przeprowadzać kurację pod kontrolą lekarza.
marcing096