Grzyby duszone zapiekane z kartoflamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.400 g swiezych prawdziwkow lub maslakow,300 g kartofli,1 cebula,2 pomidory,2 lyzki siekanego koperku,50 ml oliwy,40 g masla,100 ml smietany,2 liscie laurowe,sol, pieprz.1. Grzyby dokladnie umyc i sparzyc goraca woda (maslaki nalezy przedtem obracze skorki). Pokroic w plasterki i smazyc 5 min na polowie masla.2. Przelozyc do rondla, dodac obrane, wypestkowane i pokrojone w kawalki pomidory, pieprz, sol i lisc laurowy. Zalac smietana i dusic pod przykryciem ok.10 min.3. Kartofle obrac, pokroic w plasterki, obsmazyc na oliwie na jasnozloty kolor.4. Cebule obrac, drobno posiekac i podsmazyc na reszcie masla na jasnozlotykolor.5. Do podduszonych grzybow dodac podsmazone kartofle, cebule i starannie wymieszac. Zapiekac przez 15 min w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku.6. Przed podaniem podzielic na porcje i posypac siekanym koperkiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 58.
marzros1