Składniki:- 1 bagietka lub bułka paryska- pół kostki masła,- 3 ząbki czosnku,- sól,- biały pieprz,- ok. 30 dag sera żółtego,- folia aluminiowa do zawinięcia bagietki
Można dodać oregano jeśli ktos lubi
Bagietkę nakrajamy co 3 centymetry, uważając żeby jej nie przeciąć, następnie przygotowujemy sobie masło czosnkowe, masło musi być miękkie(jeżeli jest twarde to go lekko zmiękczamy w mikrofali, na najniższym stopniu), do masła dodajemy rozdrobniony czosnek, trochę białego pieprzu, troszeczkę soli (maleńką szczyptę), ser kroimy w plasterki, no i zaczynamy faszerować naszą bagietkę, nadkrojone kromki smarujemy masłem czosnkowym i w te kieszonki pakujemy żółty ser (mogą być po dwa plasterki lub jak ktoś lubi trochę więcej, ważne żeby nie przesadzić). Następnie owijamy bagietkę folią aluminiową i kładziemy na grilla (musimy pamiętać, żeby nie kłaść bagietki na ostry żar, ponieważ sie spali), pieczemy ok. 15-20 minut, ciągle sprawdzając czy się nie przypala (czas pieczenia bagietki zależny jest od tego, jak bardzo grill jest nagrzany).
Składniki:Bułka lub chleb, koperek suszony, masło - najlepiej czosnkowe, sos czosnkowy Winiary.
Bułkę lub chleb posmarować masłem czosnkowym, posypać suszonym koperkiem i położyć na grillu. Lekko podpieczone pieczywo zdjąć z grilla i polać sosem czosnkowym Winiary.
Składniki:bułka, ser żółty, ogórek kiszony, czosnek, pomidor, papryka, cebula, pieczarki, przyprawy
Składniki wkładamy do przekrojonej bułeczki (nie muszą być wszystkie, ale ogórek z czosnkiem polecam), zawijamy w folię aluminiową i na grilla. Czekamy, aż wszystko w środku dojdzie, i kąsamy.
Składniki:1 bochenek krojonego chleba, 1 kostka masła (prawdziwego 78% tłuszczu), , czosnek, oregano, vegete lub odrobinę soli
Masło wyjmujemy z lodówki, czekamy, aż zrobi się miękkie. Następnie dodajemy vegetę oraz oregano i roztartego czosnku około 5-6 ząbków. Całą masę należy dobrze wymieszać. Potem wystarczy posmarować masełkiem kromkę chleba z obu stron i położyć ba grillu (zamiast grilla możemy użyć patelni albo tostera). Życzę smacznego!
Składniki:- chleb biały okrągły krojony 1 duży,- masło roślinne 1 małe,- ser parmezan tarty 1 duże opakowanie,- czosnek 5 ząbków,- papryka czerwona mielona słodka,- sól.
Wycisnąć czosnek dodać z resztą składników do masła i wymieszać. Posmarować każdą kromkę dwustronnie uważając, aby chleb zachował pierwotną formę. Zawinąć chleb w folię i piec do zarumienienia ok. 20-30 min na grilu.
Można chlebek posmarować serkiem topionym wymieszanym z ziołami prowansalskimi
tunia-85