CHLEB ŻYTNI Z DOBREJ MĄKI by Angela-rt
składniki- na zaczyn:2garscie mąki Zytniej(z pp),woda na ciasto:50g zaczynu 3/4l letniej wody 750g mąki żytniej (zpp) 250g mąki pszennej(zpp) 2 łyzeczki soli 40g drozdzy 1) na zaczyn wymieszac mąke zytnią,z taka iloscia wody żeby powstała dośc rzadka papka.Przykryć 2 wilgotnymi ściereczkamii postawić w ciepłym miejscu.Po 2 dniach w zaczynie pojawią sie pęcherzykipowietrza 2) Zaczyn dokladnie rozmieszac z 1/2l letniej wody 3) Do ogrzanej miski wsypac mąkę żytnią i pszenną.W mące zrobić wgłebienie wlozyc zaczyn i pokruszyc drozdze.Mniej wiecej polowe mąki wymieszac z zaczynem i drozdzami,aż powstanie gęste ciasto.Przykryc miske 2 ściereczkami i pozostawić na noc w ciepłym miejscu-do wyrośnięcia. 4) Do ciasta dodać resztę wody i sol oraz pozostała mąke-zagniesc ciasto,az stanie sie elastyczne i nie bedzie przywierac do rąk.Ciasto zagniesc w kule przykryc miske scierka i zostawic na 3 godziny w cieple miejsce.Uformowac ciasto na bochenek i ulozyc na blaszena 1-2 godziny zostawicponownie do wyrosniecia.W tym czasie 3-4 razy posmarowac bochenek z wierzchu letnią wodą.Nagrzac piekarnik do 200C.Nozem naciąc wierzch bochenka w skosną krate i na najnizszym poziomie piekarnika piec ok.90 minut.Potem wyjąć chleb posmarowac go zimna woda i wlozyc do wyłączonego piekarnika na pare minut,aby go obsuszyc.
tunia-85