CHLEB ŻYTNI Z DOBREJ MĄKI by Angela.doc

(26 KB) Pobierz
CHLEB ŻYTNI Z DOBREJ MĄKI by Angela-rt

CHLEB ŻYTNI Z DOBREJ MĄKI by Angela-rt

 

składniki-
na zaczyn:2garscie mąki Zytniej(z pp),woda
na ciasto:50g zaczynu
3/4l letniej wody
750g mąki żytniej (zpp)
250g mąki pszennej(zpp)
2 łyzeczki soli
40g drozdzy
1) na zaczyn wymieszac mąke zytnią,z taka iloscia wody żeby powstała dośc
rzadka papka.Przykryć 2 wilgotnymi ściereczkamii postawić w ciepłym miejscu.Po
2 dniach w zaczynie pojawią sie pęcherzykipowietrza
2) Zaczyn dokladnie rozmieszac z 1/2l letniej wody
3) Do ogrzanej miski wsypac mąkę żytnią i pszenną.W mące zrobić wgłebienie
wlozyc zaczyn i pokruszyc drozdze.Mniej wiecej polowe mąki wymieszac z zaczynem
i drozdzami,aż powstanie gęste ciasto.Przykryc miske 2 ściereczkami i
pozostawić na noc w ciepłym miejscu-do wyrośnięcia.
4) Do ciasta dodać resztę wody i sol oraz pozostała mąke-zagniesc ciasto,az
stanie sie elastyczne i nie bedzie przywierac do rąk.Ciasto zagniesc w kule
przykryc miske scierka i zostawic na 3 godziny w cieple miejsce.Uformowac
ciasto na bochenek i ulozyc na blaszena 1-2 godziny zostawicponownie do
wyrosniecia.W tym czasie 3-4 razy posmarowac bochenek z wierzchu letnią
wodą.Nagrzac piekarnik do 200C.Nozem naciąc wierzch bochenka w skosną krate i
na najnizszym poziomie piekarnika piec ok.90 minut.Potem wyjąć chleb posmarowac
go zimna woda i wlozyc do wyłączonego piekarnika na pare minut,aby go
obsuszyc.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin