SAŁATKI WIOSENNE
WIOSENNA SAŁATKA
§ 1 główka sałaty
§ pęczek rzodkiewki lub kiełki rzodkiewki
§ 1 czerwona cebula
§ 2 jajka ugotowane na twardo
§ ocet winny
§ olej słonecznikowy
§ sól, pieprz
Sałatę podzielić na drobne kawałki, rzodkiewki i cebulę pokroić w plasterki –cebulę rozdzielić na krążki. Do smaku skropić octem, dodać 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz i delikatnie wymieszać. Wierzch obłożyć ósemkami jajek. Podawać od razu po przygotowaniu.
§ 30 dkg białej kapusty
§ 1 marchewka
§ 1 jabłko
§ 3 łyżki kiełków fasoli mung
§ majonez
§ sok z cytryny lub ocet winny
§ sól, cukier, pieprz
Kapustę drobno poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. , dodać kiełki fasoli, majonez, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać schłodzoną z lodówki.
§ 2 puszki zielonego groszku
§ ogórek świeży
§ 3 łyżki kiełków np. rzeżuchy, lucerny, rzodkiewki
§ 2 ząbki czosnku
§ sól, pieprz, cukier
Groszek osączyć z zalewy, ogórka obrać i pokroić w kostkę, dodać kiełki, drobno pokrojony czosnek, majonez, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
§ 1 duży brokuł lub torebka mrożonych
§ 1 żółta lub czerwona papryka
§ pęczek rzodkiewek
§ jogurt naturalny
Ze świeżego brokuła odkroić różyczki i wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli i cukru. Gotować 4 - 5 minut – warzywo musi pozostać twarde – gotowanie ma na celu utratę surowego posmaku. Brokuła mrożonego gotować krócej 2 – 3 minuty i zostawić do zupełnego ostygnięcia. Paprykę pokroić w dość dużą kostkę , rzodkiewki w półplasterki. Połączyć składniki, dodać przyprawy, majonez i jogurt. i wszystko wymieszać.
§ 1 duża główka sałaty liściastej lub mniejsza lodowej
§ jeden świeży ogórek
§ 2 łyżki oliwek
§ 1 opakowanie sera feta
§ jajka gotowane na twardo
§ sól, pieprz,
§ 3 –4 łyżki oleju słonecznikowego
Liście sałaty liściastej podzielić palcami a liście sałaty lodowej grubo poszatkować. Ogórka pokroić wzdłuż na 4 części i następnie w centymetrowej długości kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki. Dodać oliwki i pokrojony w kostki ser feta. Do smaku skropić octem winnym , dodać olej , sól, pieprz i delikatnie wymieszać. Wierzch obłożyć jajkami. Serwować od razu.
§ 75 dkg kiełków soi
§ 1 kolba cykorii lub kilka liści kapusty pekińskiej
§ 1 czerwona papryka (może być z delikatnej marynaty)
§ 1 kwaśne jabłko
Liście cykorii lub kapusty pokroić w półcentymetrowe paski, paprykę i jabłko pokroić w słupki. Połączyć składniki, polać jogurtem, doprawić do smaku i wymieszać.
WIOSENNA PASTA JAJECZNA
§ 4 jajka na twardo
§ pęczek szczypiorku
§ łyżka margaryny do pieczywa
§ sól
Jajka i szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce. Dodać margarynę, majonez, posolić do smaku, dobrze wymieszać.
tunia-85