SAŁATKI WIOSENNE.doc

(31 KB) Pobierz
SAŁATKI WIOSENNE

SAŁATKI WIOSENNE

 

WIOSENNA SAŁATKA

 

§         1 główka sałaty

§         pęczek rzodkiewki lub kiełki rzodkiewki

§         1 czerwona cebula

§         2 jajka ugotowane na twardo

§         ocet winny

§         olej słonecznikowy

§         sól, pieprz

 

Sałatę podzielić na drobne kawałki, rzodkiewki i cebulę pokroić w plasterki –cebulę rozdzielić na krążki. Do smaku skropić octem, dodać 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz
i delikatnie wymieszać. Wierzch obłożyć ósemkami jajek. Podawać od razu po przygotowaniu.

 

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z KIEŁKAMI FASOLI

 

§         30 dkg białej kapusty

§         1 marchewka

§         1 jabłko

§         3 łyżki kiełków fasoli mung

§         majonez

§         sok z cytryny lub ocet winny

§         sól, cukier, pieprz

 

Kapustę drobno poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. , dodać kiełki fasoli, majonez, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać schłodzoną z lodówki.

 

SAŁATKA Z ZIELONEGO GROSZKU Z KIEŁKAMI

 

§         2 puszki zielonego groszku

§         ogórek świeży

§         3 łyżki kiełków np. rzeżuchy, lucerny, rzodkiewki

§         2 ząbki czosnku

§         majonez

§         sól, pieprz, cukier

 

Groszek osączyć z zalewy, ogórka obrać i pokroić w kostkę, dodać kiełki, drobno pokrojony czosnek, majonez, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.

 

 

SAŁATKA Z BROKUŁÓW Z PAPRYKĄ I RZODKIEWKĄ

 

§         1 duży brokuł lub torebka mrożonych

§         1 żółta  lub czerwona papryka

§         pęczek rzodkiewek

§         majonez

§         jogurt naturalny

§         l, pieprz, cukier

 

Ze świeżego brokuła odkroić różyczki i wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli i cukru. Gotować 4 - 5 minut – warzywo musi pozostać  twarde – gotowanie ma na celu utratę surowego posmaku. Brokuła mrożonego gotować krócej 2 – 3 minuty i zostawić do zupełnego ostygnięcia. Paprykę pokroić w dość dużą kostkę , rzodkiewki w półplasterki. Połączyć składniki, dodać przyprawy, majonez i jogurt. i wszystko wymieszać.

 

 

SAŁATKA WIOSENNA

 

§         1 duża główka sałaty liściastej lub mniejsza lodowej

§         jeden świeży ogórek

§         1 czerwona cebula

§         2 łyżki oliwek

§         1 opakowanie sera feta

§         jajka gotowane na twardo

§         sól, pieprz,

§         3 –4 łyżki oleju słonecznikowego

§         ocet winny

 

Liście sałaty liściastej podzielić palcami a liście sałaty lodowej grubo poszatkować. Ogórka pokroić wzdłuż na 4 części i następnie w centymetrowej długości kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki. Dodać oliwki i pokrojony w kostki ser feta. Do smaku skropić octem winnym , dodać olej , sól, pieprz i delikatnie wymieszać. Wierzch obłożyć jajkami. Serwować od razu.

 

SAŁATKA Z KIEŁKAMI SOI

 

 

§         75 dkg kiełków soi

§         1 kolba cykorii lub kilka liści kapusty pekińskiej

§         1 czerwona papryka (może być z delikatnej  marynaty)

§         1 kwaśne jabłko

§         jogurt naturalny

§         sól, pieprz, cukier

 

Liście cykorii lub kapusty pokroić w półcentymetrowe paski, paprykę i jabłko pokroić
w słupki. Połączyć składniki, polać jogurtem, doprawić do smaku i wymieszać.

 

WIOSENNA PASTA JAJECZNA

 

 

§         4 jajka na twardo

§         pęczek szczypiorku

§         pęczek rzodkiewek

§         łyżka margaryny do pieczywa

§         majonez

§         sól

 

Jajka i szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce. Dodać margarynę, majonez, posolić do smaku, dobrze wymieszać.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin