Sałatka.doc

(35698 KB) Pobierz
Sałatka bałkańska

Salsa żurawinowa



3 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin, 0.25 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 0.5 papryki (10 dag) lub 0.5 papryczki chili, 2 łyżeczki soku z limetki, 1 łyżeczka posiekanych liści kolendry, 1 szklanka cukru, 0.25 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

 

Cukier zalej 0.5 szklanki wody, zagotuj, dodaj przebrane i opłukane żurawiny. Gotuj 20 minut na małym ogniu, ostudź, połącz z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszaj. Podawaj (w temperaturze pokojowej) do mięsa, serów i ryb. Przechowuj w lodówce

 

 

Sałata parzona

 

słonina marynowana w czosnku, 1 główka sałaty, pęczek koperku, gruba zielona cebula lub por, wędlina, boczek wędzony, sól, pieprz, ocet.

 

Zieleninę myjemy, słoninę kroimy drobno i wytapiamy na patelni, ale nie do końca. Dorzucamy pokrojona wędlinę i boczek. Całość podsmażamy. Dodajemy następnie cebulę oraz koper i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy sałatę (może być cała lub rozdrobniona). Dodajemy ocet łyżkę lub dwie, aby nie straciła koloru i do smaku. Całość dusimy kilka minut. W czasie duszenia z sałaty wydzieli się dużo wody, którą na koniec należy wybrać łyżką i wylać (jest nie przydatna do niczego). Potrawa musi być lekko kwaskowa i słonawa. Podajemy na gorąco z chlebem. W razie braku słoniny marynowanej w czosnku podaję przepis: słonina pokrojona w duże kawałki, dużo soli, ziele angielskie, liść laurowy. Całość najlepiej załadować do woreczka z grubej spożywczej folii krojąc obrany czosnek w grube kawałki. Słonina musi być dobrze obsypana solą. Całość jest dobra po ok 2 tygodniach a w tej postaci w lodówce może leżeć nawet rok. Super do jajecznicy.

 

Sałatka bałkańska



Po 50 dag kapusty włoskiej i białej, marchwi, cebuli, pomidorów, czerwonej papryki i świeżych ogórków. Zalewa: po 20 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 6 liści laurowych, ćwierć szklanki oliwy, ćwierć szklanki octu 10-proc., 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki wody, 3 płaskie łyżki soli

 

Umyte i oczyszczone warzywa rozdrobnić. Kapustę - poszatkować, marchew utrzeć na grube wiórki, cebulę, pomidory i obrane ogórki pokroić w półplasterki, a paprykę - w paski. Składniki zalewy zagotować w dużym garnku, włożyć warzywa i gotować 25 min. Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików typu twist, zakręcić szczelnie. Pasteryzować 20 min.

 

Sałatka Bogda



Po 2 kg białej kapusty i buraków, 40 dag cebuli. Zalewa: pół szklanki oleju, szklanka winnego octu, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 2 łyżki soli

 

Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować, ugotować, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Wymieszać warzywa, dodać gorącą zalewę, jeszcze raz wymieszać. Przygotować kilkanaście słoiczków 0,33 l typu twist, wypełnić sałatką, zakręcić. Pasteryzować 15 min.

 

 

 

 

Sałatka czerwono-zielona



1,5 kg czerwonej papryki, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg młodych ogórków, 3 szklanki wody, 1/5 szklanki octu, 2 łyżeczki cukru, łyżka soli, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych

 

Strąki papryki opiecz i zdej­mij skórkę. Po przekrojeniu wyjmij gniazda nasienne, miąższ pokrój na szerokie paski. Cebule obierz i potnij w cienkie talarki. Ogórki wy­szoruj i pokrój w plasterki. Do dużego rondla wlej wo­dę, dodaj ocet, sól, cukier, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zagotuj i na wrzątek wrzucaj naj­pierw cebulę, zblanszuj i wyjmij. Podobnie zblanszuj paprykę i ogórki. Gorące warzywa układaj w wypa­rzonych stoikach, zalej wcześniej zagotowaną zale­wą. Zamknij słoiki, pastery­zuj 15-20 min w temp. 85°C.

 

Sałatka do słoików

 

4 kg kapusty, 1/2 kg papryki, 1 kg cebuli, 1 kg marchewki, 1/2l octu, ½ l oleju kukurydzianego, 2 szklanki cukru, sól (3 łyżki)

 

Wszystkie składniki poszatkować (te znaczy, które się szatkuje resztę wlać lub wsypać) i wymieszać. Gotować 1/2 godziny. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Nie gotować. Wychodzi ok. 17 słoików 0,5 l. Trochę musi postać w tych słoikach. (u nas w domu bardzo krotko)

 

Sałatka do słoików



1 kg zielonych pomidorów, 1 kg czerwonej papryki, 1 kg ogórków, 1 kg słodkiej kapusty, 1 kg cebuli, 1 kg marchwi ZALEWA 1,5 szklanki octu 10%, 1 szklanka wody, 1 szklanka oleju, 1,5 szklanki cukru DO SŁOIKA 4-5 ziarenek pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego, 1 listek laurowy

 


Załączony obrazek
Wszystko pokroić- pomidory w plasterki lub pół plasterki, ogórki w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki lub ćwierćplasterki. Kapustę szatkujemy a marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wymieszać, posolić "na oko" (około 2 łyżek), odstawić na 1 godzinkę. Odcedzić powstały sok. Wrzucić wszystko na gotującą zalewę. Gotować 10-15 minut. Gorące nakładamy do słoików, do których wcześniej wrzucamy  pieprz, ziele i listek. Zakręcamy na gorąco i stawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu możemy słoiku odwrócić:)

 

Sałatka jesienna

 

1 kg cebuli, 1 kg papryki, 1kg ogórków zielonych długich, 1 kg białej kapusty, 1 kg marchwi, 1 kg jabłek


Cebule obrać i pokroić w piórka albo półplasterki. Paprykę obrać i pokroić w paseczki. ogórki umyć i pokroić w plasterki. Kapustek poszatkować cienko i posolić żeby zmiękła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i na ćwiartki i w plasterki.
Sos: 1 szklanka cukru, 1 szklanka octu, 2 szklanki oleju

Warzywa polać sosem i wymieszać - dobrze się to robi po prostu ręką. Odstawić na ok 2 godziny. teraz ją można zwyczajnie zjeść a resztę ewentualnie włożyć do słoików i pasteryzować 25 min.

 

 

Sałatka kalafiorowa



Papryka słodka najlepiej kolorowa, kalafior, małe cebulki, małe pomidorki, ogórki zielone, papryka ostra Zalewa 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli, ziele, liście laurowe, gorczyca, czosnek

 

Wszystkie warzywka sparzyć, oprócz ogórków, ostrej papryki i pomidorów, ale dosłownie chwilę. Następnie układać w słoikach, dać przyprawy, zalać zalewą i zagotować ok. 20 minut. Dla amatorów ostrzejszych wrażeń polecam paprykę ostrą w kilku miejscach nakłuć. Nie podaję ilości, bo to już indywidualna sprawa.


Sałatka letnia do słoików

 

4 kg cukini lub kabaczka,1/2 kg marchwi,3 cebule,1/2 szkl. octu 6%,1 szkl.oliwy,1 pęczek zielonej pietruszki,10 małych ząbków czosnku.

 

Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej /jak buraki/ posolić, pozostawić na 1 godzinę. Marchew zetrzeć jak wyżej, pokroić cebulę, pietruszkę. Teraz 2 sposoby: - odcisnąć cukinię i wszystko połączyć-/wtedy pasteryzować chwilę/ -na gorącej oliwie podsmażyć chwilę marchew potem dodać resztę składników i 2-3 minuty podsmażyć / bez pasteryzacji, gorące do słoików i odwrócić/

 

Sałatka marynowana

 

4 kg surowych ogórków, 0,5 kg marchwi, pęczek pietruszki z natką, 0,5 kg cebuli, 1 główka czosnku, 0,5 kg selera, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka oleju sojowego, 0,5 szklanki cukru, 12 łyżeczek soli

 

Ogórki i cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy całą solą z przepisu i mieszamy. Pietruszkę (korzeń), marchew i seler ścieramy na grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Czosnek wyciskamy. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy do nich ocet, olej i przyprawiamy. Mieszamy dokładnie i napełniamy słoiki. Następnie pasteryzujemy tj. wkładamy słoiki do dużego garnka wypełnionego zimną wodą (woda musi sięgać do 3/4 wysokości słoika). Od zagotowania się wody trzymamy w niej słoiki przez 15 min. pod przykryciem. Wskazówki i uwagi: wychodzi 16 słoików o pojemności 0,45 litra. słowiki powinny być wcześniej wyparzone wrzątkiem.

 

Sałatka na zielono



1 kg zielonych pomidorów, 0,5 kg cebuli, 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu winnego, 1 dag cukru, 3 dag soli, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Pomidory umyj, zblanszuj we wrzątku przez 3 min. Następnie zanurz w zim­nej wodzie, zdejmij skórę, pokrój na plastry. Umyj i oczyść cebulę, zanurz ją na chwilę we wrzątku, pokrój na plas­try. Pomidory i cebulę ułóż w słoikach. Przygotuj zalewę: wodę, ocet winny, cukier, sól, gorczycę i pieprz zagotuj w rondlu. Wrzącą zalewą zalej sałatkę w słoikach, zostawiając 2-cm przestrzeń od górnego brzegu. Szczelnie zamknij, pasteryzuj 25 min w temperaturze 85°C.

 

Sałatka na zimę do słoików


4 kg ogórków ze skórką pokrojonych w plasterki, 1 kg marchewki startej na tarce, 1 kg papryki czerwonej pokrojonej w paseczki, 1 kg cebuli pokrojonej w piórka, 4 ząbki czosnku posiekanego, 6 liści laurowych, ziele angielskie, 3 łyżki soli, 1 szklanka cukru, 1 szklanka octu, 1 szklanka oleju

 

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 6 godzin, wkładać sałatkę do słoików, pasteryzować 5 minut.

 

Sałatka na zimę - przepis Cioci Anieli

 

2 kg ogórków świeżych (może być więcej), 2 kg pomidorów zielonych, 1 kg cebuli i 1 kg papryki


Wszystkie składniki pokroić w plasterki, posolić i postawić na całą noc. Szklanka octu 10% i 4 szklanki wody, parę ziarenek pieprzu i ziela, cukier do smaku. Ocet z wodą i przyprawami przegotować. Sałatkę wyciskać i kłaść w zalewę - gotować ok. 1/2 godziny. Nakładać do słoików gorące, zakręcać i wstawić do piecyka, żeby się zassały. Z tej porcji wychodzi ok. 25 słoików po dżemie.

 

Sałatka ogórkowa curry

 



12,5 kg ogórków, 3 cebule, po 1,5 szklanki octu i cukru, po 2 łyżeczki curry, mielonego pieprzu, słodkiej mielonej papryki i ziaren gorczycy, 2 łyżki soli

 

Ogórki umyj, obierz, pokrój na cząstki (wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół). Cebu­lę obierz i potnij na cienkie półplasterki. Do warzyw wsyp sól, wymieszaj i od­staw na 3 godz. (wodę, którą wydzielą, pozostaw). Zagotuj ocet z cukrem, ostudź. Zalej tym ogórki. Wymieszaj przyprawy: pieprz, curry, gorczycę, słodką paprykę i dodaj do ogórków. W wyparzonych stoikach poukładaj cząstki ogórków, plasterki cebuli, zalej zalewą, dodaj w rów­nych ilościach do każdego porcję przypraw. Zakręć słoiki, pasteryzuj 10 minut

 

Sałatka ogórkowa słodko-kwaśna

 


Załączony obrazek
4 kg ogórków, 3 szt. papryki żółtej, 1 kg papryki czerwonej, 1 kg cebuli Zalewa: 4,5 szkl. Wody, 3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny), 4 szkl. Cukru, garść gorczycy, ziele angielskie


Umyte, małe, nieobrane ogórki pokroić na 4 części wzdłuż i na pół (można pokroić w plastry), paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości. Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli. Zostawić na 2-3 godziny. Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą. Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików.

 

Sałatka ogórkowa z chili

 

2.5 kg ogórków, 5 łyżek soli, 4 płaskie łyżeczki chili, 1 główka czosnku, 1.5 szklanki octu, 3/4 kg cukru, 8 łyżek oleju

 

Niedobrane ogórki pokroić w grube plastry, posolić i odstawić na 6 godzin. Odlać sok. Wsypać chili i roztarty czosnek do ogórków. Ocet zagotować z cukrem i olejem i gorącym roztworem zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin. Wymieszać w międzyczasie kilka razy a następnie włożyć do słoików i nie trzeba gotować.

 

Sałatka ogórkowa z curry



3 kg ogórków pokroić w grube krążki, 5 sztuk dużych cebul pokroić w paski

Cebule dobrze posolić i wymieszać i zostawić na 1 godz. (nasolić do swojego smaku, bo do zalewy już nie idzie sól)

ZALEWA: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 3 szklanki cukru, 1 łyżka mielonego pieprzu, 1 łyżka pieprzu w ziarenkach, 3 łyżki słodkiej papryki w proszku, 3 łyżki curry, 2 łyżeczki gorczycy


Zagotować wszystkie składniki zalewy. Do gotującej wrzucić ogórki i cebule razem z tym sokiem co puściła (jeśli mało słona zalewa to troszeczkę można dosolić) gotować to wszystko jeszcze ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wkładać gorące do słoików razem z zalewą nie gotować już w słoikach tylko odstawiać do góry dnem .

 

Sałatka ogórkowa z curry 

 

2.1/2 kg ogórków, gorczyca, liście selera, cebula zalewa : 5.1/2szkl wody, 1.1/2szkl octu 10%, 1.1/2 łyżki soli, 4 łyżeczki curry, 40 dag cukru

 

Ogórki brać ze skórki i pokroić w plasterki. Na dno słoiczka włożyć trochę cebuli (2-3 plasterki), i wsypać odrobinę gorczycy. Włożyć pokrojone ogórki, wcisnąć w nie na wierzchu kilka listków świeżego selera i zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5-7 minut od zagotowania wody.

 

Sałatka paprykowa



2 kg papryki czerwonej, 1 kg cebuli, 1 kg Marchwi, 1/2 pietruszki ZALEWA: 4 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1/2 szklanki oliwy, 1 szklanka cukru, 1 1/2 łyżki soli

 

Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę' marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i pietruszkę także. Zalewę zagotować i na gotującą się wrzucić wymieszane ze sobą warzywa. Gotować 10 minut, gorącymi napełniać słoiki i zakręcać. Pasteryzować 5 minut od zagotowania się wody. do zalewy dodać listek laurowy, ziele angielskie. bardzo smaczna sałatka.

 

Sałatka szwedzka


Sałatka szwedzka

1 kg ogórków, 20 dag cebuli, 8-10 dag marchewki, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki octu 10%, 1 szklanka wody, 5 dag cukru, 2-3 łyżki oleju, ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin