Pizza margarita.rtf

(1 KB) Pobierz

Pizza margarita

 

Składniki:

•    500 g białej mąki

•    1 łyżka soli

•    1 łyżeczka cukru

•    2 łyżeczki drożdży

•    pieprz

•    2 łyżki oliwy

•    1 ½ szkl. ciepłej wody

•    sos pomidorowy

•    150 g mozarelli

•    8 listków bazylii

 

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem oraz pieprzem.

Następnie wlać oliwę i wyrabiać ciasto dolewając ciepłą wodę aby powstało gładkie elastyczne ciasto.

Wówczas zagniataj je przez 10 minut na stolnicy wysypanej mąką.

Kiedy zacznie odchodzić od reki uformować z niego kulę i włożyć do miski wysmarowanej oliwą.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę aby wyrosło.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części z których uformował dwa placki, które posmarować oliwą.

Następnie posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem oraz posiekanymi listkami bazylii.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin