Składniki:
- 1 kg szynki z dzika
- 2 ząbki czosnku
- 2 pory
- 1/2 kostki rosołowej
- rozmaryn
- tymianek
- ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- 3 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 2 suszone grzybki (niekoniecznie)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Szynkę nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ziołami i zalewamy winem tak, by była przykryta.
Dorzucamy ziarna jałowca, pokruszony listek laurowy i wstawiamy na noc do lodówki.
Grzybki strannie myjemy, zalewamy ciepłą wodą na kilka godzin. W garnku na rozgrzanym oleju obsmażamy wyjęte z marynaty mięso i nieobrany czosnek.
Dolewamy resztę wina, dodajemy listek. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Pory obieramy, kroimy w plasterki, grzyby siekamy.
Wrzucamy do mięsa, dorzucamy kostkę rosołową. Dusimy jeszcze 30 minut. Dodajemy migdały i mieszamy.
Mięso kroimy w plastry, układamy na półmisku, polewamy sosem z porami. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
Do pieczeni najlepsze są ziemniaki z wody.
d.ceberek