Szynka z dzika z porami i migdałami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 1 kg szynki z dzika

 

- 2 ząbki czosnku

 

- 2 pory

 

- 1/2 kostki rosołowej

 

- rozmaryn

 

- tymianek

 

- ziarna jałowca

 

- 2 liście laurowe

 

- 3 szkl. czerwonego wytrawnego wina

 

- 2 suszone grzybki (niekoniecznie)

 

- 2 łyżki płatków migdałowych

 

- olej do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

 

Szynkę nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ziołami i zalewamy winem tak, by była przykryta.

 

Dorzucamy ziarna jałowca, pokruszony listek laurowy i wstawiamy na noc do lodówki.

 

Grzybki strannie myjemy, zalewamy ciepłą wodą na kilka godzin. W garnku na rozgrzanym oleju obsmażamy wyjęte z marynaty mięso i nieobrany czosnek.

 

Dolewamy resztę wina, dodajemy listek. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Pory obieramy, kroimy w plasterki, grzyby siekamy.

 

Wrzucamy do mięsa, dorzucamy kostkę rosołową. Dusimy jeszcze 30 minut. Dodajemy migdały i mieszamy.

 

Mięso kroimy w plastry, układamy na półmisku, polewamy sosem z porami. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

 

Do pieczeni najlepsze są ziemniaki z wody.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin