Faszerowana cukinia z grilla
Składniki:
4 nieduże cukinie,
30 dag pieczarek, 2 cebule,
1 czerwona papryka, łyżka masła, pęczek natki pietruszki,
2 łyżki oleju, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej,
15 dag sera żółtego lub mozzarelli, sól, pieprz
Umyte cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, żeby zrobić miejsce na farsz.
Wydrążoną cukinię lekko posolić i odstawić na bok.
Miąższ podsmażyć na maśle.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone drobno pieczarki (lub starte na tarce o dużych oczkach), z równie drobno pokrojoną cebulą.
Chwilę smażyć, aż wyparuje cała woda z pieczarek.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 5 minut.
Farsz pieczarkowy połączyć z miąższem z cukinii, dodać pokrojoną natkę pietruszki, surowe jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem napełnić cukinie, ułożyć na tackach do grilla i grillować, aż cukinia będzie miękka.
Pod koniec grillowania posypać startym serem i poczekać aż się rozpuści.
rusek27