Faszerowana cukinia z grilla.docx

(409 KB) Pobierz

Faszerowana cukinia z grilla

Składniki:

4 nieduże cukinie,

30 dag pieczarek, 2 cebule,

1 czerwona papryka, łyżka masła, pęczek natki pietruszki,

2 łyżki oleju, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej,

15 dag sera żółtego lub mozzarelli, sól, pieprz

Umyte cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, żeby zrobić miejsce na farsz.

Wydrążoną cukinię lekko posolić i odstawić na bok.

Miąższ podsmażyć na maśle.

Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone drobno pieczarki (lub starte na tarce o dużych oczkach), z równie drobno pokrojoną cebulą.

Chwilę smażyć, aż wyparuje cała woda z pieczarek.

Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 5 minut.

Farsz pieczarkowy połączyć z miąższem z cukinii, dodać pokrojoną natkę pietruszki, surowe jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Przygotowanym farszem napełnić cukinie, ułożyć na tackach do grilla i grillować, aż cukinia będzie miękka.

Pod koniec grillowania posypać startym serem i poczekać aż się rozpuści.

                                                   

Zgłoś jeśli naruszono regulamin