Boeuf_Strogonow_z_pieczarkami.doc

(22 KB) Pobierz
Boeuf Strogonow z pieczarkami

Boeuf Strogonow z pieczarkami

 

 

Składniki:

·       1,4 kg mięsa wołowego bez kości lub

·       60 dag polędwicy wołowej, 20 dag schabu z kością, 20 dag polędwicy baraniej, 20 dag polędwicy cielęcej

·       15 dag masła, margaryny lub 150 ml oleju

·       50 g wina czerwonego, wytrawnego

·       30 dag śmietany kwaśnej

·       2 dag soli

·       1 g pieprzu

·       0,1 g liści laurowych

·       0,1 g ziela angielskiego

·       5 dag natki pietruszki

·       1 g papryki mielonej

·       zalewy z octu do mięsa na 1,2 kg

·       10 dag cebuli

·       10 dag pieczarek

·       0,5 l wywaru z kości

 

Sposób przygotowania:

Z mięsa zdjąć błony i tłuszcz, włożyć mięso do zalewy z octu na 12 godzin.

Wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w paski lub w kostkę o boku 1,5 cm.

Oprószyć mąką i obsmażyć krótko na silnym ogniu.

Cebulę obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w kostkę, włożyć do wywaru z kości, dodać przyprawy i pokrojone w paski pieczarki, gotować około 0,5 godziny.

Po tym czasie dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze razem około 0,5 godziny.

Pod koniec duszenia dodać wino, następnie śmietanę, zagotować.

Potrawę podawać posypaną zieleniną, z ryżem, pieczywem lub kluskami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin