INSTRUKCJA BHP - przy rozbiorze mięsa.doc

(35 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP PRZY ROZBIORZE MIĘSA

INSTRUKCJA BHP PRZY  ROZBIORZE  MIĘSA

 


Kwalifikacje i wymagania wobec pracowników

1.       Pracownicy zatrudnieni przy rozbiórce mięsa powinni:

-          mieć odpowiednie przygotowanie zawodowe lub przyuczenie do zawodu,

-          posiadać dobry stan zdrowia, potwierdzony właściwym orzecze­niem lekarskim,

-          posiadać aktualne książeczki zdrowia dla celów sanitarno - epidemiologicznych,

-          posiadać kwalifikacje z zakresu podstawowych zagadnień higieny,

-          odbyć wymagane szkolenia z zakresu bhp,

-          znać instrukcję obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w procesie rozbioru.

2.       Przystępując do pracy pracownik powinien być wypoczęty, trzeźwy oraz wyposażony w odzież i obuwie robocze, spełniające wymagania określone w odrębnych przepisach.

Zagrożenia

1.       Pracownicy zatrudnieni przy rozbiorze mięsa   narażeni są na:

·          skaleczenia, utratę kończyn (np. ręki) lub ich części, stłuczenia, płaskostopie, żylaki, uszkodzenia mięśniowo-szkieletowe, choroby odzwierzęce.

Warunki bezpiecznej pracy

1.       Podwieszone przecinarki ręczne do przepoławiania tusz powinny być wyposażone w przeciwwagi oraz osłony chroniące przed od­pryskami kości i mięsa.

2.       Noże, piłki, tasaki i topory powinny być zawsze ostre, aby do minimum zmniejszyć wysiłek pracownika i uzyskać równe, gładkie cięcie mięśni.

3.       Noże powinny mieć rękojeść karbowaną i zabezpieczenie przed ze­ślizgnięciem się ręki na ostrze.

4.       Noże powinny być noszone przez pracowników                    w pochwach dla ochrony przed skaleczeniem.

5.       Należy systematycznie kontrolować stan linek podtrzymujących piły.

6.       Przy rozbiorze i wykrawaniu mięsa w celu uniknięcia upadku pra­cowników konieczne jest częste uprzątanie resztek tłuszczu, mię­sa lub odprysków kości oraz zmywanie posadzek gorącą wodą z dodatkiem detergentu.

7.       Między stanowiskami pracy, na których stosowane są narzędzia ręczne, odległość nie może być mniejsza      niż 1 m.

8.       Oświetlenie stanowiska nie powinno być mniejsze niż   300 lx.

 

Przed  rozpoczęciem  pracy  pracownik powinien:

-          przygotować stół rozbiorowy i niezbędne narzędzia,

-          sprawdzić działanie piły, jej ostrza, osłony                          i zabezpieczenia,

-          poprawnie oświetlić całe stanowisko robocze,

-          zapewnić, aby podłoga wokół stanowiska była sucha           i równa.

 

Podczas pracy pracownik powinien:

-          korzystać z urządzeń sprawnych technicznie, nie uszkodzonych,

-          nie rozpraszać uwagi (konieczna jest duża samokontrola praco­wnika),

-          obsługiwać urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi,

-          obsługiwać urządzenia korzystając z określonych ochron osobistych  (np. rękawic z siatki stalowej nierdzewnej lub two­rzywa sztucznego, fartucha ochronnego                          i ochronników słuchu w przypadku przekroczenia dopuszczalnych norm hałasu),

-          do pracy przy rozbiorze należy nie dopuszczać osób nie upoważnio­nych przez kierownictwo.

 

Czynności zabronione pracownikowi

       Pracownikowi zabrania się:

-          Prowadzenia rozbioru i wykrawania mięsa przy temperaturze wewnątrz mięśni niższej niż 3°C.

-          Używania uszkodzonych maszyn i narzędzi,

-          Zgarniania resztek mięsa spod taśmy będącej   w ruchu.

-          Obsługiwania urządzeń rozbiorowych osobom postronnym, nie przygotowanym i nie przeszkolonym.

-          Obsługiwania urządzeń bez założonych osłon                       i zabezpieczeń.

-          Zdejmowania fabrycznych osłon ochronnych, zabezpieczeń, tablic informacyjnych czy ostrzegawczych.

-          Naprawiania, konserwowania, sprawdzania, regulowania urządzeń podłączonych do źródła zasilania.

-          Obsługiwania urządzeń niezgodnie z instrukcją obsługi po­daną przez producenta.

-          Używania brudnych i zardzewiałych noży.

-          Spożywania na stanowisku pracy posiłków i palenia tytoniu.

 

Czynności po zakończeniu pracy

       Po zakończeniu pracy pracownik powinien:

-          odłączyć urządzenia od źródła zasilania,

-          umyć urządzenia  i  osuszyć,

-          oczyścić stół rozbiorowy z resztek mięsa i umyć,

-          oczyścić i zmyć posadzkę na stanowisku pracy,

-          odzież roboczą impregnowaną i środki ochrony indywidualnej oczyścić i  wymyć,

-          upewnić się, że pozostawione stanowisko nie stworzy żadnych zagrożeń dla otoczenia.

 

Uwagi końcowe

1.       Pracownicy zatrudnieni przy przetwórstwie mięsa nie mogą:

-          nosić biżuterii i ręcznych zegarków,

-          przystępować do pracy z długimi, polakierowanymi lub naklejo­nymi paznokciami u rąk.

2.       Ubikacje dla pracowników powinny być wyposażone w:

-          umywalki z bieżącą zimną i ciepłą wodą,

-          płynne środki do mycia rąk, ręczniki jednorazowego użytku lub suszarki,

3.       W razie, gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwa­rzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia, pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy, zawiadamiając o tym przełożonego.

4.       Każdy zaistniały wypadek przy pracy należy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim wydarzył się wypadek.

5.       W razie jakichkolwiek co do bezpiecznego wykonywania pracy należy zwrócić się do przełożonego o ich wyjaśnienie.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin