INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE DZIELARKO-FORMIERKI DO BUŁEK.doc

(32 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BHP

PRZY  OBSŁUDZE DZIELARKO-FORMIERKI DO BUŁEK

 

I.  Do obsługi dzielarko-formierki  mogą być zatrudnione osoby, które posiadają:

1. Ukończone 18 lat.

2. Zaświadczenie o stanie zdrowia , stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu.

3. Przeszkolenie stanowiskowe na stanowisku  piekarz ( szczegółowe zapoznanie  z techniczną

     instrukcją eksploatacyjną urządzenia  lub dokumentacją DTR ).

 

II .  Zasadnicze obowiązki przed rozpoczęciem pracy:    

1. Skontrolować stan techniczny, instalację zasilającą oraz prawidłowość zamontowania osłon części  
     mechanicznych.

2. Sprawdzić prawidłowość założenia płyty formującej.

3. Sprawdzić czystość powierzchni stołu  i  płyty formującej – usunąć stwierdzone zanieczyszczenia.
3. Wszystkie zauważone usterki i zagrożenia zgłaszać przełożonemu w celu natychmiastowego   

     usunięcia.

 

III. Czynności przy uruchomieniu i w czasie pracy urządzenia:  

1. Urządzenie może być włączone tylko po stwierdzeniu pełnej gotowości roboczej.

2. Uruchomienie maszyny dokonuje się przełącznikiem usytuowanym na korpusie.

3. Ułożyć ciasto na płycie formującej i po umieszeniu płyty z ciastem w dzielarce i poprzez

    pociągnięcie dźwigni dociskającej uzyskuje się równomierne rozłożenie ciasta na powierzchni płyty.

4. Po naciśnięciu dźwigni dzielącej następuję podzielenie ciasta na równe części.

5. Naciśnięcie dźwigni formującej (z jednoczesnym naciskiem dźwigni dociskowej) powoduje

    formowanie bułek.

6. Po zakończeniu w/w czynności  należy wyjąć płytę formującą i usunąć kawałki ciasta.

7. Zachować szczególną ostrożność w czasie manipulacji kończynami w pobliżu płyty formującej.   

8. Urządzenie należy wyłączyć natychmiast w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego funkcjonowania.

9. O wszelkich usterkach i nieprawidłowościach w pracy urządzenia należy bezzwłocznie poinformować

    przełożonego.

 

IV. Czynności  zabronione:

1. Wykonywać pracę bez przydzielonej odzieży, obuwia roboczego i środków ochrony indywidualnej.

2. Operowanie kończynami w obszarze formowania podczas pracy maszyny. 

3. Dopuszczać do pracy osoby nieupoważnione lub  spełniające wymagań zawartych w pkt. I.

4. Używanie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem.

5. Zabronione jest eksploatowanie maszyny ze zdemontowanymi osłonami części mechanicznych.

6. Zabronione jest dokonywanie jakichkolwiek napraw , konserwacji i manipulacji przy instalacji

    elektrycznej.

7. Dokonywania czyszczenia urządzenia bez upewnienia się o wyłączonym  zasilaniu.

 

V. Czynności  po zakończeniu pracy:

1. Po zakończeniu formowania, wyłączyć  zasilanie elektryczne, zabezpieczyć przed przypadkowym

    włączeniem  poprzez wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego.

2. Oczyścić dzielarko-formierkę, jej wyposażenie a także  miejsce pracy (stanowisko pracy).

 

VI. Uwagi dodatkowe: 

1. Konserwacja i naprawa urządzenia  może być przeprowadzona jedynie przez  pracownika  Działu 

    Technicznego lub autoryzowanego serwisu.

2. Apteczka pierwszej pomocy znajduje się na wyposażeniu pomieszczenia piekarni.

Uwaga !

Każdy zaistniały wypadek przy pracy natychmiast zgłaszać swojemu przełożonemu.

W razie zaistnienia wypadku przy pracy, pozostawić stanowisko robocze w takim stanie w jakim nastąpił wypadek(jeżeli nie powoduje zagrożenia dla poszkodowanego lub innych osób) do czasu przybycia zespołu powypadkowego.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin