INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE PIECA DO PIZZY
KWALIFIKACJE PRACOWNIKÓW:
l. Pracownicy obsługujący urządzenie powinni:
• Być dokładnie zapoznani z instrukcją jej obsługi.
• Posiadać dobry stan zdrowia, potwierdzony właściwym orzeczeniem lekarskim oraz posiadać aktualne książeczki
zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych.
• Posiadać kwalifikacje z zakresu podstawowych zagadnień higieny.
• Posiadać przeszkolenie w ramach szkolenia wstępnego z zakresu bhp.
2. Przystępując do pracy pracownik powinien być wypoczęty, trzeźwy oraz wyposażony w odzież i obuwie robocze spełniające warunki sanitarne oraz środki ochrony indywidualnej, posiadające wymagany certyfikat na znak bezpieczeństwa oraz deklarację zgodności z normami wprowadzonymi do obowiązkowego stosowania w Polsce.
PODSTAWOWE WARUNKI BEZPIECZNEJ PRACY:
1. Łatwy i szybki dostęp do prawidłowo wyposażonej apteczki.
2. Używanie przy obsłudze rękawic specjalnie do tego celu przeznaczonych.
3. Posadzka w rejonie urządzenia powinna być niepoślizgowa i łatwo zmywalna.
4. Urządzenie powinno posiadać wyłącznik w łatwo dostępnym miejscu.
CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY:
l. Przed rozpoczęciem pracy należy:
• Prawidłowo oświetlić cale stanowisko pracy.
• Usunąć zbędne materiały i przedmioty utrudniające obsługiwanie urządzenia.
• Sprawdzić czy wszystkie osłony ochronne w maszynie są założone.
• Sprawdzić stan techniczny urządzenia.
CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY:
Pracownik obsługujący urządzenie powinien:
• Wykonywać tylko prace zlecone przez swojego bezpośredniego przełożonego i przewidziane na tym stanowisku pracy.
• Stosować bezpieczne metody i nie stwarzać żadnych zagrożeń dla siebie i otoczenia.
• Obsługiwać urządzenie rzetelnie i zgodnie z instrukcją podaną przez producenta w DTR.
• Zawsze dbać o higienę osobistą i schludny wygląd.
• Nie dopuszczać do pracy przy urządzeniu osób nie upoważnionych przez przełożonych.
• Nie oddalać się od stanowiska w czasie eksploatacji urządzenia.
CZYNNOŚCI ZABRONIONE:
Pracownikowi zabrania się:
1. Lekceważenia zaleceń bezpiecznej obsługi podanych przez producenta w DTR.
2. Korzystania z niesprawnego urządzenia.
3. Dokonywania napraw czy konserwacji urządzenia podczas jego pracy.
4. Zdejmowania i usuwania jakichkolwiek osłon i ochron zabezpieczających oraz napisów informacyjnych i
ostrzegawczych z urządzenia i pomieszczenia.
5. Samodzielnego naprawiania uszkodzeń instalacji elektrycznej urządzenia.
6. Mycia oraz chłodzenia piekarnika wodą.
7. Spożywania na stanowisku pracy posiłków i palenia tytoniu.
8. Opierania się i wieszania na piecu ubrań.
CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY:
Po zakończeniu pracy pracownik powinien:
1. Oczyścić i zmyć posadzkę na stanowisku pracy.
2. Upewnić się, że pozostawione urządzenie nie stworzy żadnych zagrożeń dla otoczenia.
3. Oczyścić odzież roboczą i środki ochrony indywidualnej.
ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH:
1. Zaistniałe awarie i inne nieprawidłowości w pracy urządzenia należy zgłosić przełożonemu.
2. W razie, gdy warunki nie odpowiadają przepisom BHP i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia, pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy, zawiadamiając o tym przełożonego.
3. Każdy zaistniały wypadek przy pracy należy zgłaszać niezwłocznie swojemu przełożonemu, a stanowisko pozostawić
w takim stanie, w jakim wydarzył się wypadek i nie dopuszczać osób niepowołanych do miejsca wypadku.
4. Zgodę na uruchomienie maszyn i urządzeń w miejscu ewentualnego wypadku wyraża pracodawca (w uzgodnieniu w zależności od typu wypadku - ze społecznym inspektorem pracy lub inspektorem pracy PIP i prokuratorem). Dotyczy to również sytuacji dokonywania zmian w miejscu wypadku. W miejscu wypadku można dokonywać zmian bez uzyskania ww. zgody, jeśli zachodzi konieczność ratowania osób lub mienia albo zapobieżenia grożącemu niebezpieczeństwu.
niunia085