Instrukcja obsługi i eksploatacji urządzeń chłodniczych
1. By uruchomić lub wyłączyć urządzenie chłodnicze, należy użyć głównego wyłącznika, względnie zrobić to za pomocą 3-fazowej wtyczki siłowej.
2. Nie należy uruchamiać urządzenia za pomocą termostatu, gdyż jest to urządzenie sterujące. Regulacje termostatem powinny być wykonywane przez montera chłodniczego.
3. Zaleca się ograniczenie otwierania drzwi urządzeń chłodniczych w czasie ich eksploatacji do kilku razy dziennie i tylko na czas niezbędnej potrzeby. Drzwi urządzenia należy zamykać dokładnie i ostrożnie, aby nie doszło do uszkodzeń zamków, zawiasów lub uszczelnienia gumowego.
4. Po tygodniowym okresie stałej pracy urządzenia należy przeprowadzić: odtajenie – usunięcie lodu lub szronu, jaki powstał na jego parowniku.
5. Przed odtajeniem należy z urządzenia usunąć wszystkie znajdujące się tam towary, następnie otworzyć drzwi urządzenia, aby ciepłe powietrze dopływające z zewnątrz stopiło szron i lód.
6. Na spływającą wodę powstałą ze szronu i lodu należy podstawić naczynie. Po zakończeniu czynności pozostałą wodę usunąć. Parownik przetrzeć miękką ścierką. Ściany i półki urządzenia należy wymyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha.
7. W żadnym wypadku nie wolno zeskrobywać lodu i szronu z parownika lub innych części urządzenia chłodniczego jakimkolwiek narzędziem.
8. Nie wolno składować opakowań, towarów itp. na urządzeniach chłodniczych.
9. Nie wolno trzaskać drzwiami oraz pozostawiać drzwi urządzenia otwarte. Po wyjściu, w komorach chłodniczych, wyłączyć oświetlenie.
10. Kategorycznie zabrania się dokonywania jakichkolwiek napraw poprzez osoby nie uprawnione.
11. Urządzenie należy bezwzględnie wyłączyć, gdy wystąpią wielokrotne (w krótkich odstępach czasu) przerwy w dopływie prądu lub gdy silnik wydaje nietypowe dźwięki (buczenie, wycie itp.). W przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości w działaniu urządzenia chłodniczego wezwać montera.
12. Za wszelkie szkody wynikłe ze złej lub wadliwej obsługi odpowiedzialny jest kierownik sklepu.
13. Każdą awarię należy wpisać do książki kontroli sklepu, z podaniem: daty i godziny zgłoszenia do konserwatora.
14. Za przestrzeganie niniejszej instrukcji czyni się odpowiedzialnym kierownika sklepu.
OPRACOWAŁ:
ZATWIERDZIŁ:
niunia085